Index Vakbarát Hírportál

70 ezer migráns rekedhet Görögországban

2016. február 28., vasárnap 19:32

Akár hetvenezer migráns is Görögországban rekedhet, ami miatt a hadsereg bevetését is megfontolja a görög kormány, írja a theguardian.com

Yannis Mouzalas görög bevándorlásügyi miniszter szerint 50-70 ezer migráns érkezhet Görögországba a következő hónapban, a helyzet pedig tarthatatlan lehet, ha az európai országok nem veszik ki részüket annak kezelésében. A hadsereg bevetéséről pedig azt mondta, csak úgy fogják használni a fegyveres erőiket, ahogy azt más, nyugat-európai országban is teszik: jelenleg táborok építésére, a jövőben talán más feladatok ellátására is.

Ahogy arról szombaton beszámoltunk, drámai helyzet alakult ki szombatra Görögországban a görög-macedón határ teljes lezárása után. Az athéni sajtóra azt írta, hogy több mint 25 ezer menekült bolyong az országban. Az Athén-Szaloniki autópályán péntek éjszaka nagyobb csoportokban vonultak a menekültek északi irányba, sokan közülük a szabad ég alatt töltötték az éjszakát. A macedón határ mentén a szombati jelentések szerint mintegy 6000 menekült tartózkodik.

Szlovénia, Horvátország, Szerbia és Macedónia rendőri vezetői megállapodtak arról, hogy 580-ra korlátozzák a nyugat-balkáni országok területén naponta átengedett migránsok számát.

Bár a görög miniszter, Yannis Mouzalas szerint a helyzetet még tudják kezelni, az Európai Unió menekültügyi biztosa, Dimitris Avramopoulos egy közelgő humanitárius válságról beszélt, és az EU tagállamait az együttműködésre, a helyzet megoldására szólította fel. 

Rovatok