Index Vakbarát Hírportál

A tűzszünet ellenére hat várost is bombáztak az oroszok Aleppónál

2016. február 28., vasárnap 13:33

A szombaton elvileg életbe lépett szíriai tűzszünet ellenére vasárnap az északnyugat-szíriai Aleppó tartomány hat városában hajtottak végre légi támadásokat harci repülők – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű londoni emigráns szervezet. A szíriai felkelők szerint a bombázók orosz harci repülők voltak.

Az OSDH nem tudta megerősíteni, hogy orosz harci repülők támadták volna a városokat. A szíriai konfliktus fejleményeit nyomon követő szervezet hangsúlyozta, nem világos, hogy a légicsapásokkal megsértették volna a tűzszünetet, mivel nem tudni, a támadott városokra vonatkozik-e a fegyvernyugvás.

A fegyvernyugvás szombat 0 órakor lépett hatályba, és szombat reggel csöndre is ébredtek azoknak a szíriai városoknak a lakói, amelyekért eddig a felkelők és Aszad fegyveresei harcoltak. Szombati beszámolók szerint csak ott vannak szórványos összecsapások, ahol azok a terrorszervezetek vannak jelen, amelyekre nem vonatkozik a megállapodás – írja az MTI.

Az orosz védelmi tárca előző nap azt ígérte, hogy a tűzszüneti megállapodással összhangban az orosz légierő nem hajt végre támadásokat az úgynevezett zöld övezetben, vagyis a fegyvernyugváshoz csatlakozott fegyveres csoportok kezén lévő körzetekben. Az orosz-amerikai megállapodáson alapuló tűzszünet ugyanakkor nem vonatkozik az an-Nuszra Frontra és az Iszlám Államra. Az OSDH vezetője szerint néhány megtámadott aleppói város az an-Nuszra Front és más iszlamista csoportok irányítása alatt van.

Az orosz védelmi minisztérium eközben közölte: a latakiai orosz légi támaszponton a tűzszünet ellenőrzése céljából létrehozott koordinációs központot arról tájékoztatták, hogy Törökország irányából tüzérségi támadás érte a török határhoz közeli Tell-Abjad városát. A település ellenőrzéséért a szíriai kurd erők és az Iszlám Állam dzsihadistái harcolnak egymással. Az orosz központ felvilágosítást kért az állítólagos török tüzérségi támadásról az Egyesült Államok részéről a tűzszünet ellenőrzéséért felelős ammáni központtól.

Rovatok