Index Vakbarát Hírportál

Az ír miniszterelnök elismerte, hogy a kormánykoalíciónak vége

2016. február 28., vasárnap 00:13

Az ír választók nem szavaztak ismételten bizalmat a Fine Gael és a Munkáspárt kormánykoalíciójának a pénteki választáson, ismerte el este Enda Kenny ír miniszterelnök az Irish Times információi szerint. A kormányfő a saját választókerületében tartott szavazatszámlálási rendezvényen azt mondta, kiábrándítóak a pártjának kinéző eredmények, de továbbra is pártelnök és miniszterelnök kíván maradni.

Folyamatosan számolják a szavazatokat, tíz százalékos feldolgozottságánál az eredmények igazolni látszanak az exit pollok korábbi előrejelzéseit: a legnagyobb kormánypárt, a Fine Gael 25,9 százalékkal az első helyen áll, szorosan a nyomában van a legnagyobb ellenzéki párt, a Fianna Fáil 25 százalékkal, harmadik helyen pedig a Sinn Féin nacionalista párt 16,6 százalékkal. A kisebbik koalíciós partner, a Munkáspárt a szavazatok 6,59 százalékát szerezte meg.

Ezek a számok messze elmaradnak a kormánykoalíció 2011-es választásokon elért eredményeihez képest: akkor a Fine Gael 36,1 százaléknyi, míg a Munkáspárt 19,4 százaléknyi szavazatot szerzett.

Kenny a voksok összesítését megelőzően nem kívánt nyilatkozni a kormányalakítási tervekről, viszont nem zárta ki a nagykoalíciót a kormánypárt ősi ellenfelének számító Fianna Fáillal. „Miniszterelnökként kötelességem mindent megtenni, hogy országunknak stabil kormánya legyen" – szögezte le. Sajtóértesülések szerint a nagykoalíción kívül szóba került a Fianna Fáil által jóváhagyott kisebbségi kormány is, írja az MTI.

A miniszterelnök az Írországban tapasztalható gazdasági fellendülésre alapozta választási kampányát, ugyanis az Európai Unióban a szigetországban a legmagasabb – hét százalékos – a növekedési ráta. Dublin ezt szigorú, viszont népszerűtlen megszorító intézkedésekkel érte el.

A szavazatok összeszámlálása szombaton délelőtt kezdődött csak meg, hogy az Atlanti-óceán nehezebben elérhető szigetein leadott szavazatokat is begyűjthessék. A választások végleges eredményei vasárnap várhatók.

Rovatok