Index Vakbarát Hírportál

Tényleg szabad lehet az igazi shawshanki szökevény

2016. február 28., vasárnap 11:00

A világ legmagasabbra értékelt filmje az IMDB listája szerint az A Remény rabjai, ez alapján nem olyan nagy túlzás azt állítani, hogy annak főszereplője, a magát az életfogytiglanig tartó fogságból 19 év alatt kiásó Dufresne a világ leghíresebb szökevénye, még ha neki nem is volt olyan jól aládúcolt alagutas infrastruktúrája kiépített szellőzőrendszerrel, odakészített robogóval és kint rá váró magánhadsereggel, mint a Köpcösnek.

Minden jó, ha jó a vége, a film kábé azzal fejeződik be, hogy hősünk a mexikói tengerparton találkozik a társával, de hogy a valóságban ezután mi történik egy szökevénnyel, az legfeljebb a mi fantáziánkra volt bízva – idáig. Most ugyanis egy amerikai bírósági közleményből értesülhetünk arról, hogy hogy alakult a következő bő fél évszázada az embernek, aki tényleg megszökött Shawshankből. Mert a film alapsztorija ugyan Stephen King fejéből pattant ki, és a valóságban nem is létezett ilyen nevű létesítmény, de a filmet igazi börtönben forgatták, ahonnan szintén jött egy ma már hírnevet szerző szökött rab.

Ebből az ohiói intézményből 1959-ben szökött meg egy gyilkosságért elítélt férfi, aminek önmagában ennyi idő után talán nem lenne túl nagy hírértéke, azonban Frank Freshwaterst tavaly elkapták. Ez azt jelenti, hogy 56 évig sikerült bujkálnia a hatóságok elől, ezzel valószínűleg ez a leghosszabb sikeres embervadászat az amerikai bűnüldözés történetében, még akkor is, ha egy megroggyant egészségű 79 éves embert kaptak vissza a 23 éves szökevény helyett.

A valóságban egyébként közel sem kellett majd' két évtized a most „az igazi shawshanki” szökevényként emlegetett embernek az akcióhoz, ő két hónap után meglógott, igaz, nem is őrizték olyan szigorú körülmények között, mint amilyeneket a filmben lehetett látni. Freshwaters a szökés után több szövetségi államban is élt, leggyakrabban teherautó-sofőrként dolgozott. Egyszer, még a hetvenes években, a hatóságok látókörébe is bekerült, de mivel akkor már 16 éve volt szabadlábon és ezalatt nem volt semmi zűrje, békén hagyták.

Miután 2015 májusában elkapták, előzetesbe megint Ohióba került vissza. Lehet, hogy ezt már beletörődve viselte, mindenesetre mostantól már nem is kell újabb szökésen agyalnia, egy friss bírósági döntés értelmében ugyanis még áprilisban szabadon engedik. Bár az ügyészség nem akart belemenni a feltételes szabadlábra helyezésbe, mert szerintük a korábbi bűneiért még nem fizetett meg, rossz egészségi állapotára és szerető családjára tekintettel hamarosan a remény rabja újra szabad lehet.

Rovatok