Index Vakbarát Hírportál

Észak-Koreában fogva tartott amerikai diák ismerte el államellenes bűnét

2016. február 29., hétfő 06:38

Megjelent hétfőn a helyi sajtó előtt Phenjanban, beismerte államellenes bűnét és bocsánatért esedezett az az amerikai diák, akit januárban tartóztattak le Észak-Koreában nem sokkal azelőtt, hogy felszállt volna egy Kínába tartó repülőre, írja az MTI.

A 21 éves Otto Warmbier (civilben a Virginiai Egyetem hallgatója) bűne az, hogy a szállodában, ahol lakott, kihozott egy politikai propagandaplakátot a létesítmény kizárólag a személyzetnek fenntartott részéről. A vád szerint el akarta lopni a plakátot. Ez Észak-Koreában államellenes bűntettnek számít. Warmbier azt mondta: egy egyház pénzt ajánlott neki a plakátért.

Phenjan azt állítja, hogy Warmbier a washingtoni kormányzat „hallgatólagos támogatásával és befolyása alatt” követte le a bűncselekményt. És persze azt, hogy Warmbier saját maga kérte, hogy megjelenhessen a sajtó előtt, írja a CNN.

A híportálhoz eljuttatott videón Warmbier azt állítja bocsánatért könyörögve, hogy egy egyetemi diáktársaság, a Z Society és Friendship United Methodist Church (Barátság Egyesült Metodista Egyház) összeesküvésének végrehajtója volt.

Észak-Koreában fogva tartott amerikai diák ismerte el államellenes bűnét

Észak-Korea gyakorta tartóztat le turistaként az országba látogató nyugati állampolgárokat. Sem az Egyesült Államok, sem Kanada nem ajánlja például, hogy állampolgárai a kommunista országba utazzanak.

Rovatok