Index Vakbarát Hírportál

Elfogták a levágott gyerekfejjel rohanó nőt Moszkvában

2016. február 29., hétfő 11:31

Elfogták a moszkvai metrónál azt a bébiszittert, aki lefejezett egy gondjaira bízott négyéves kislányt. A nő a gyerek fejét lengetve, teljesen feketébe öltözve ment ki az észak-moszkvai Oktyjabrszkoje polje állomáshoz, ahol elfogása előtt hosszasan „Allah akbar”-t kiáltozott.

A dzsihádista nő a gyilkosság után felgyújtotta a lakást, ahol a gyerekre vigyázott.A rendőrség a tűzoltás után a romok között megtalálta a gyermek megégett holttestét is – írta a Lifenews.ru, amely videót is közölt az elfogása előtt a metrónál lévő nőről.

A rendőrök átkutatták a nőt, de robbanószer nem volt nála.   

Az orosz igazságügy-miniszter az eset kapcsán közölte: a nő bébiszitterként dolgozott a családnál. Azt is elmondta, a hatóságok azért nem tartóztatták fel a nőt egy órán keresztül, mert azzal fenyegetőzött, hogy felrobbantja magát. Amint meggyőződtek róla, hogy nincs nála bomba, elfogták. 

Az üzbegisztáni állampolgárságú, 39 éves Gülcsehra Bobokulova láthatóan zavart elmeállapotban volt elfogásakor, már folyamatban van pszichiátriai kivizsgálása.

Az Interfax vizsgálati forrásokra hivatkozva úgy tudja, a nő tudatmódosító szer hatása alatt áll. 

A rendőröknek azt mondta, férje megcsalta őt, ezért ölte meg a rábízott gyermeket

– igaz, ez nem ad magyarázatot fekete öltözékére és arra, hogy a metrónál még terroristának mondta magát, „Allah akbar”-t kiáltozott és önmaga felrobbantásával fenyegetőzött. A Ria Novosztyi által megkérdezett – de a zajló elmeorvosi vizsgálatban nem részt vevő – szakemberek szerint nyilvánvaló, hogy a nő nem beszámítható. 

A hírügynökség úgy tudja, az áldozat édesanyját – aki férjével és idősebbik gyermekével nem sokkal a merénylet előtt hagyta el a lakást – sokkos, öntudatlan állapotban szállították kórházba.

Nasztya rövid élete a kezdetektől nehéz volt

A négyéves kislány  súlyosan sérült volt, egy a szülés előtt hozott rossz döntés miatt. A gyermeket az édesanya császárral akarta világra hozni, ám a kórházban ezt megtagadták, mondván, ezt csak komplikációk fellépésekor vállalják. A szülés valóban komplikált lett,hosszas vajúdás után, vákuumos rásegítéssel született meg  Nasztya, akinél súlyos idegrendszeri károsodás állapítottak meg. Fejlődésében elmaradt, járni sem tudott. A szülők pénzt  gyűjtöttek a kislány kezelésére.

A gyermekvédelemért felelős elnöki megbízott, Pavel Asztahov felszólított minden szülőt, hogy a náluk dolgozó bébiszitterektől kérjenek pszichiátriai igazolást a megfelelő elmeállapotról.

Ez ebben az esetben is keveset ért volna: 

A gyilkos másfél éven át volt megbízható bébiszittere a megölt kislánynak.

A szolgálatok rosszul vizsgáztak

A tragédia kapcsán azt is felvetik, mennyire esetlenül reagáltak a rendvédelmi szervek a történtekre. 

A nő egy órán keresztül lóbálta a kislány levágott fejét az egyébként rendőrökkel alaposan ellátott metrónál, senki sem állította meg. Szemtanúk szerint a rendőrök inkább elfutottak messzire, elég volt a nőnek azzal fenyegetőznie, hogy bomba van nála. Ennyi idő alatt a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB), a rohamrendőrök is felvonulhattak volna, végül egyszerű rendőrök terítették le a láthatóan zavart nőt.

Kétségtelen, hogy Oroszországban és  azon belül Moszkvában is volt már súlyos robbantásos merénylet, így a messzire futó rendőrök félelme emberileg érthető, ám épp az eddigi merényletek miatt elgondolkodtató,  hogy mennyivel erősebb volt a félelem, mint a szervezett fellépés.

Az FSZB terrorelhárítási alosztályának korábbi munkatársa, Szergej Goncsarov szerint a legkevesebb, hogy a helyszínen dolgozó rendőröket el kell bocsátani.

 

Rovatok