Index Vakbarát Hírportál

Bombával a testén szaladt be a temetésre

2016. február 29., hétfő 17:54

Temetésre rohant be az az öngyilkos merénylő, aki - önmagán kívül - legalább 18 emberrel végzett az iraki Mukdadija városában. A BBC forrásai úgy tudják, a Bagdadtól 80 kilométerre északkeletre található településen zajlott szertartáson jelentős számban voltak jelen a Népi Mozgósítás nevű síita milícia tagjai. 

Bár egyelőre senki nem vállalta magára a hétfő délutáni merényletet - melynek a halottakon kívül 50 sérültje is van -, a módszer és az áldozatok alapján szinte biztos, hogy az Iszlám Állam volt a tettes. A szunnita tételeket valló terrorszervezet ugyanis előszeretettel választja célpontjául a síita szent helyeket, ünnepségeket. Hogy ennek mi értelme van? Az, hogy az IS célja az ellenséges retorziók kiprovokálása, hogy azután a retorziók nyomán még azok a szunniták is hozzájuk forduljanak védelemért, akik amúgy rühellik őket. 

Az IS érintettségét valószínűsíti, hogy a szervezet vasárnap is robbantott, akkor Bagdad legnagyobb síita negyedében végeztek több tucatnyi emberrel.

Irakban egyébként a lakosság 51 százaléka tartozik a síita, 42 a szunnita felekezethez (legalábbis a Pew 2011-es és nagy Iszlám-kutatása szerint). Hogy miért utálják így egymást, az igen bonyolult, a konfliktus gyökereiről és jelenlegi állásáról ebből a cikkből tájékozódhat.

Rovatok