Index Vakbarát Hírportál

Megállapodott a közös ellenségben Washington és Moszkva

2016. március 1., kedd 07:00

Egyezség született arról Moszkva és Washington között, hogy szíriai bevetéseik ezután csak az Iszlám Állam (IS) és az an-Nuszra ellen irányulhatnak. A megállapodás egyúttal erősítheti a Szíriában hétvégén életbe léptetett – az ENSZ BT február 22-én meghozott, 2269-as határozatán alapuló – tűzszünet esélyeit is.

John Kerry hétfői bejelentése szerint a két fél közösen fog mindent megtenni a tűzszünet betartatásáért is – írta a Reuters. Az amerikai külügyminiszter szerint a tűzszünet eddigi megsértései nem veszélyeztették alapjaiban az egyezményt.

A szíriai rendezést orosz és amerikai társelnöklet mellett felügyelő munkacsoport rendszeresen fog ülésezni, a kapcsolat folyamatos lesz Moszkva és Washington között.

A megállapodás Törökországnak nem kedvez, Ankara ugyanis tart az észak-szíriai kurdok megerősödésétől, ami a török vezetés szerint a törökországi kurd autonómia törekvéseknek adhat nem kívánt lendületet. Ráadásul Ankara korábban közvetetten szövetségesnek tekintette az IS-szel szemben harcoló, ám szintén saríja alapú szunnita vallási állam létrehozását megcélzó an-Nuszrát.

Oroszországnak előnyös, mert ezzel ismét igazolta, hogy megkerülhetetlen és konstruktív szereplője a szíriai rendezésnek és lényegében elfogadtatta, hogy Bassar Aszad egyelőre elnöki posztján marad. Moszkva ugyan ezután nem vetheti be légi erejét a szíriai elnököt veszélyeztető, nem az IS-hez és az an-Nuszrához tartozó csoportok ellen, ám a megállapodás alapján Aszad hadseregét sem támadhatják a Szíriai Szabad Hadsereg (FSA) erői.

Rovatok