Index Vakbarát Hírportál

Bin Laden a haláláig tervezett egy terrortámadást az USA-ban

2016. március 1., kedd 22:53

Félt a drónoktól és a kémektől, valamint haláláig tervezett egy újabb nagy méretű az Egyesült Államok területén elkövetett merényletet Oszama bin Laden, a 2001. szeptember 11-ei New York-i terrortámadások kitervelője – derül ki az USA hírszerző hivatalai által nyilvánosságra hozott levelezésekből. A dokumentumokat maga bin Laden írta pakisztáni bujkálása során, írja a Guardian.

Az al-Kaida vezetője most bemutatott leveleinek nagy részét Naszír al-Vahajsinak, a terrorszervezet jemeni vezetőjének, közeli barátjának címezte. A bizalmas hangvételű üzenetekből kiderül, hogy bin Laden 2008-ban úgy tartotta, Barack Obama amerikai elnök képtelen lesz megnyerni az Egyesült Államok afganisztáni háborúját, ugyanígy kudarcot vall majd az izraeli-palesztin kapcsolatok rendezésével is. 2011-ben üdvözölte az „arab tavasz” eseményeit, lehetőséget látva bennük.

Egészen addig tervezett egy nagyobb nyugati merényletet, amíg amerikai kommandósok 2011. májusában végeztek vele pakisztáni rejtekhelyén. A dokumentumok ekkor kerültek a hírszerző szervekhez. A levelek elemzésekor találtak azokat az üzeneteket is, melyekből kiderül, bin Laden egy nagy méretű terrortámadást szervezett az Egyesült Államok területén. Egy Reutersnek nyilatkozó szakértő szerint, a világtól elzárkózó al-Kaida főnök már nem volt tisztában szervezete valódi erejével, jóval túlbecsülte azt.

Barátja, al-Vahajsi mégis több alkalommal próbálta meg valóra váltani az elképzeléseit. 2009-ben Detroitban egy nigériai utasszállító gépet próbált meg felrobbantani, azonban a bomba besült. Maga bin Laden viszont nem elégedett meg a gépeltérítésekkel: ki akarta terjeszteni az al-Kaida nyugati működését más módszerekre is.

Bin Laden legnagyobb félelme az volt, hogy az Egyesült Államok besúgókat épít a szervezetébe, így kiterjesztve a terrorellenes háborút. Attól is komolyan tartott, hogy a dróntámadások meggyengítik majd az al-Kaidát.

Rovatok