Index Vakbarát Hírportál

Rekord: 376 jelölés érkezett a Nobel-békedíjra

2016. március 1., kedd 22:51

Rekordszámú jelölés érkezett idén a Nobel-békedíjra: 376 jelöltre tettek javaslatot, csaknem százzal többre az előző rekordot jelentő 2014-es 278 jelölésnél - közölte kedden a norvégiai Nobel-bizottság.

Az idén 228 személy és 148 szervezet verseng a világ legrangosabb politikai-közéleti elismeréséért.

Az öttagú bizottság általában 200-nál több jelölést szokott kapni, írta az MTI.

Világszerte ezrek - parlamenti képviselők és miniszterek, korábbi díjazottak, nemzetközi testületek tagjai, egyetemi tanárok -  jogosultak jelölni egy személyt vagy szervezetet a Nobel-békedíjra. A szabályok szerint a jelöltlista legalább ötven évig titkos, de a jelölők dönthetnek úgy, hogy bejelentik az általuk javasoltak kilétét.

Így például tudni lehet, hogy az idei Nobel-békedíjra felterjesztett személyek és szervezetek listáján Ferenc pápa, Juan Manuel Santos kolumbiai elnök és Timoleón Jiménez, a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) vezetője, valamint az afgán női kerékpárcsapat is szerepel.

A Nobel-békedíjra február elsejéig lehetett jelölni, a díj nyertesének nevét októberben teszik közzé, a kitüntetést pedig december 10-én Oslóban adják át.

Tavaly a tunéziai Nemzeti Párbeszéd Kvartettnek ítélték oda az elismerést. A kvartett azzal érdemelte ki a kitüntetést, hogy nagyban hozzájárult a plurális társadalom felépítéséhez az észak-afrikai országban.

Rovatok