Index Vakbarát Hírportál

Az ENSZ az elmúlt húsz év legkeményebb büntetését szabta ki Észak-Koreára

2016. március 2., szerda 17:21

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag szavazta meg súlyoz gazdasági és diplomáciai szankcióit  Észak-Koreával szemben az év eleji kísérleti atomrobbantásra reagálva, írja az Associated Press. Washington szerint az ENSZ az elmúlt húsz évben nem fogadott el ilyen szigorú büntetőintézkedéseket, a CNN pedig azt írja Észak-Korea még sosem részesült ennyire kemény szankciókban.

A határozat értelmében ezentúl minden Észak-Koreába tartó és onnan érkező szállítmányt ellenőrizni fognak. A 22 oldalas dokumentum megtiltja többek közt Phenjannak az ország legfőbb természetes erőforrásainak exportálását, ami a szénre, a vasra, a titánra és az aranyra egyaránt vonatkozik, valamint arra kéri a tagállamokat, hogy utasítsanak ki minden észak-koreai diplomatát, továbbá zárassanak be valamennyi bankot, amelyről úgy hiszik, összeköthető az ország nukleáris programjával.

A világszervezet feketelistájára 12 észak-koreai jogi személy, továbbá 16 tisztségviselő is felkerült , köztük Phenjan szíriai, iráni és vietnami kereskedelmi képviselői, írja az MTI is. Ezen felül a szankció minden nemzetnek megtiltja, hogy észak-koreai lobogóval ellátott hajókkal működjenek együtt, illetve megakadályozzák azt is, hogy az ország repülőgép-üzemanyaghoz jusson. Az ENSZ BT célja az intézkedésekkel, hogy a rezsim katonai erejét csökkentse.

A szerdai szavazás előtt Samantha Power amerikai ENSZ-nagykövet azt mondta, a rendelkezések nem az észak-koreai emberek, hanem a rezsim ellen irányulnak.

Az észak-koreai emberek annyit szenvedtek már az egyik legvéresebb rezsim alatt, amit a világ ismer. A határozat inkább az uralkodó elitet szeretné sújtani.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa azt reméli, a rendelkezések megváltoztatják Észak-Korea magatartását, és rövidesen közös tárgyalóasztalhoz ülhetnek. 

Barack Obama már üdvözölte is az Észak-Korea elleni szankciókat:

Ma a nemzetközi közösség egy hangon szólva világos üzenetet küldött Phenjannak: Észak-Koreának fel kell hagynia veszélyes programjaival, és egy jobb utat kell választania népe számára.

Hasonlóan reagált Szöul is, a dél-koreai külügyminisztérium szerint a határozat elfogadásával a nemzetközi közösség világossá tette, hogy nem tolerálja tovább Phenjan nukleáris kísérleteit és rakétaindításait.

Az USA és Kína egyébként heteken át egyeztetett arról, hogyan bővítsék a már érvényben lévő büntetőintézkedéseket.

Rovatok