Index Vakbarát Hírportál

Maláj miniszter: Valószínűleg egy Boeing roncsaira bukkantak Mozambiknál

2016. március 2., szerda 19:39

Nagy valószínűséggel egy Boeing-777-es repülőgép roncsdarabjára bukkantak Mozambik partjainál - közölte szerdán Liow Tiong Lai, Malajzia közlekedésügyi minisztere. Ha ez bebizonyosodik, akkor nyilvánvalóan a két éve márciusban eltűnt, MH370-es maláj utasszállító egy darabjáról van szó, mivel ez az egyetlen Boeing-777-es típusú gép, amelynek nyoma veszett a térségben.

"Az első információk alapján nagyon valószínű, hogy a Mozambik és Madagaszkár közötti partszakaszon az afrikai tengerpartnál talált roncs egy Boeing-777-es típusú repülőgépről származik" - írta a tárcavezető Twitter-oldalán. Hozzátette, szorosan együttműködnek Ausztráliával, hogy szakértőik megvizsgálhassák a megtalált objektumot.

Az NBC amerikai tévécsatorna korábban arról számolt be, hogy a roncsdarab a repülőgép hátsó vízszintes vezérsíkja lehet.

A közlekedési tárca vezetője mindenesetre óva intett a "haszontalan találgatásoktól", mivel egyelőre nem lehet bizton állítani, hogy a roncsdarab az MH370-es utasszállítóhoz tartozik.

A Malaysia Airlines repülőgépe Kuala Lumpurból indult Pekingbe 239 emberrel a fedélzetén 2014. március 8-án, de egy órával a felszállás után eltűnt a radarok képernyőjéről. S egészen tavaly júliusig semmilyen nyomot nem találtak az ügyben, az Ausztráliától nyugatra az Indiai-óceánban hónapokon át folytatott intenzív kutatások ellenére sem. Tavaly júliusban azonban a Franciaországhoz tartozó, indiai-óceáni Réunion szigetén már partra sodródott egy roncsdarab, s francia szakértők azóta megállapították, hogy ez valóban a maláj géphez tartozott.

Ne maradjon le semmiről!

Rovatok