Index Vakbarát Hírportál

Majdnem felgyújtotta magát egy nő Idomeninél

2016. március 2., szerda 22:26

Fokozódik a helyzet a görög-macedón határon: miközben egyben többen torlódnak fel a továbbjutásra várva, a nevük és születési idejük pontatlan feltüntetése miatt több száz menekültet nem engedett be a macedón rendőrség az országba. Nekik most vissza kell térniük Szalonikibe, hogy új dokumentumokat kaphassanak, írja az MTI.

A migránsok a múlt hétfőtől kizárólag a macedón-görög határon kiállított fényképes, lepecsételt igazolással folytathatják az útjukat. Azoknak, akiket visszafordítottak, szinte kivétel nélkül január elseje van feltüntetve születési dátumként. A menekültek azt állítják, nem ők csaltak, a görög hatóságokat okolják a hiba miatt.

A nyugat-balkáni országok a múlt héten 580-ra korlátozták a területükön naponta átengedett migránsok számát, ám ennél valójában jóval kevesebbet engednek be. Macedónia például szerda reggel 65 menekültet engedett be, amivel aznap már másodjára nyitották meg a határt: előbb éjféltől kettőig, majd reggel héttől kilencig. A kétszer két óra alatt összesen 170 szíriai és iraki léphetett be az országba, akik már napok óta a görög oldalon várakoztak. Állítólag azért csak ennyi, mert Szerbia, vagyis a menekültek következő állomása, sem enged be ennél több embert. A 170 főből harmincat azonnal vissza is küldtek, amiért túl sok időt töltöttek Törökországban, és azalatt akár ott is kérhettek volna menedéket.

A görög-macedón határon egyébként már több mint tízezren várakoznak, miközben a görög szigetekről újabb ezer ember érkezett a pireuszi kikötőbe. Szerdán egy középkorú nő megpróbálta magát felgyújtani Idomeninél, ahol hétfőn a menekültek áttörték a kerítést. A nőnek állítólag ideg-összeroppanása volt, ezért akart öngyilkos lenni, de a többi menekült megakadályozta ezt.

Oliver Szpaszovszki macedón belügyminiszter szerdán Robert Fico szlovák miniszterelnökkel találkozva leszögezte, hogy csak annyi embert engednek át, amennyi befogadására az EU is készen áll. Fico egyébként egy macedóniai befogadóközpontban tett látogatást a nap során, ahol elmondta, hogy közös európai megoldást vár menekültválságra az EU és Törökország vezetőinek jövő heti rendkívüli ülésén.

Később Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Szkopjéban találkozott Gjorge Ivanov macedón elnökkel, akinek azt mondta, az EU nem hagyja magára Macedóniát a menekültválságban, amelynek megoldására összehangolt, egységes migránspolitikára van szükség. Ivanov arról beszélt, hogy nem engedi, hogy a menekültek Macedóniában rekedjenek, nem is fog táborokat építeni, a görögökkel viszont együttműködnének.

Macedónia nem fogja engedni, hogy a migránsválság teljes terhét Görögország viselje

– mondta.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának adatai szerint az év első napja és február 29. között több mint 130 ezer menekült érkezett Európába. Időközben már Bulgária is szigorítani kezdte a Görögországgal és Macedóniával közös határainak ellenőrzését, hiába esik a nyugat-balkáni útvonalon kívül. Az ország attól tart, hogy a görög-macedón határon kialakult torlódás miatt, a migránsok feléjük kerülnek majd.

Közben az Európai Bizottság szerdán egy olyan javaslatot fogadott el, amelynek értelmében a következő három évben 700 millió euróval (azaz nagyjából 217 milliárd forinttal) segítenék a menekülthelyzetben érintett országokat. Az összeg jelentős része Görögországhoz kerülne, a pénzből biztosítanák a menekültek élelmezését, elszállásolását, egészségügyi ellátását, illetve a szükséges ivóvizet.

A jelenlegi állapotokat jól jelzi, hogy tavaly ilyenkor, egész februárban kevesebb mint háromezer menekült érkezett Törökországból Görögországba, míg idén februárban több mint 53 ezer.

Rovatok