Index Vakbarát Hírportál

Visszavonult I. Mihály román király

2016. március 2., szerda 19:32

Súlyos betegségére hivatkozva visszavonul a közélettől Mihály király, Románia volt uralkodója, írja az MTI a királyi tanács egyik tagjának videóüzenetére hivatkozva. A 94 éves I. Mihály leukémiában szenved, nemrég műtéten esett át, ezért most a svájci rezidenciája közelében, egy morges-i klinikán ápolják.

Mihály király régóta nem vesz részt a román közéletben, utoljára 2014 októberében, a 93. születésnapján mutatkozott nyilvánosan, mégis nagy tiszteletnek örvend. A visszavonulás miatt a lányát, Margit hercegnőt bízta meg azzal, hogy képviselje őt a különböző rendezvényeken.

Mihály király a Hohenzollern-családból való II. Károly király és Ilona görög és dán királyi hercegnő gyermeke, aki kétszer uralkodott: egyszer hat- és kilencéves kora között (1927-től '30-ig), majd a második világháború alatt, 1940 és 1947 között. Fontos szerepe volt az 1944-es fordulatban is, amely során Románia szakított a tengelyhatalmakkal, és a szövetségesek mellé állt.

Később, a kommunisták trónfosztását követően, családjával kiűzték az országból, illetve megfosztották őket állampolgárságuktól. A kommunisták bukása után, 1992-ben egymillió ember köszöntötte Bukarestben, idővel pedig az állampolgárságát is visszakapta. Családjával csak a kétezres években tértek haza, ekkor kapták vissza az államosított ingatlanjaikat.

Romániában egyébként tavaly óta ismét nemzeti ünnep május tizedike, vagyis a román királyság megalakulásának és az ország 1877-ben kikiáltott függetlenségének napja.

Rovatok