Index Vakbarát Hírportál

Egész Szíriában áramszünet van

2016. március 3., csütörtök 13:30 | aznap frissítve

Országos áramkimaradásról tájékoztatott Szíriában az állami tévé – írta az AFP.  Az összes kormányzóságban szünetel a villamosenergia-szolgáltatás, de az okokat egyelőre még vizsgálják. 

A Reuters szerint az internet sem működik az ország legtöbb részén. A híreket helyi tudósítójuk is megerősítette.

A háború sújtotta Szíriában gyakoriak az áramkimaradások, de az igen ritkán fordul elő, hogy az országban mindenütt szünetel az energiaszolgáltatás. Az eddigi áramkimaradásokért Damaszkusz a lázadókat tette felelőssé. A kormányzat helyi idő szerint este 10 órára ígérte az áramszolgáltatás helyreállítását - mondjuk a helyreállítás a háborús körülmények között azt jelenti, hogy jó esetben napi 2-4 órára van áram.

Amnesty: Az oroszok szándékosan támadtak kórházakat

Az Amnesty International csütörtökön bejelentette: cáfolhatatlan bizonyítékai vannak arra, hogy szándékosan, katonai stratégiájuk részeként támadtak Szíriában kórházakat Oroszország és a szíriai kormány haderői, ami kimeríti a háborús bűncselekmény fogalmát – közölte az MTI.

A jogvédő szervezet nyilvánosságra hozott jelentése szerint a bizonyítékok alapján legalább hat egészségügyi intézmény ellen intéztek tervezett támadást Aleppó tartományban az elmúlt 12 hét alatt. Úgy ítélik meg, hogy a támadások célja a szíriai kormányerők előrenyomulásának egyengetése volt Aleppó északi része felé.

Az Orvosok az Emberi Jogokért nevű megfigyelő csoport kimutatásai szerint eddig 346 támadás ért egészségügyi létesítményeket Szíriában a háború öt éve alatt. Ezek közül 315-öt szíriai kormányerők vagy orosz erők hajtottak végre.

Ez az arány nem véletlen, ugyanis Putyin Szíriában nem csak a közel-keleti befolyásának növelésére játszik, hanem a civil lakosság bombázásával minél több menekültet akar elindítani Törökország felé - látva, hogy a menekültek milyen politikai válságot idéztek elő az EU-ban.

Rovatok