Index Vakbarát Hírportál

Lengyelország: kormánytag lesz az új főügyész

2016. március 3., csütörtök 20:25 | aznap frissítve

Pénteken lép hatályba az új lengyel igazságügyi törvény, ami Európában egyedülálló módon összevonja az igazságügy-miniszteri és a főügyészi tisztséget. Az ellenzék szerint ezzel vége a független vizsgálatoknak. Beata Szydlo kormányfő viszont úgy látja, hogy a reform helyreállítja az emberek igazságügyi rendszerbe vetett bizalmát.

"Nagyon gyakran halljuk, hogy a bűnözők különleges bánásmódban és kiváltságokban részesülnek" - mondta a lengyel miniszterelnök egy csütörtöki sajtótájékoztatón az MTI szerint. Mint hozzátette, az új szabályok szerint az, aki megsérti a törvényt, hatékony és igazságos eljárásra és ítéletre számíthat.

A jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) pártból érkezett kormányfő szerint az új igazságügyi törvénnyel a kormány feladta az eddigi "félresikerült modellt", s "jobban és hatékonyabban fogja a lengyelek számára a biztonságot szavatolni".

Jan Grabiec ellenzéki képviselő "abszurdnak" nevezte a kormány érvelését. Egy másik ellenzéki politikus, Krzysztof Brejza "az ügyészség átpolitizálását" bírálta. Brejza szerint ezentúl az államügyészség "egyetlen ura a PiS egyik politikusa" lesz. 

A törvényt január végén fogadta el a lengyel parlament a PiS képviselőinek szavazataival. Ezzel Lengyelországban lényegében visszatérnek ahhoz a rendszerhez, amely 2009-ig állt fenn. A Polgári Platform (PO) és a Lengyel Parasztpárt (PSL) akkor kormányzó koalíciója különválasztotta az igazságügy-miniszteri és a főügyészi posztot, megvalósítva így választási programjának egyik pontját.

Az új törvény szerint Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter veszi át a főügyészi funkciót. Ziobro az összevont posztot a PiS 2005-2007-es kormányában is ellátta. A jogszabály értelmében a főügyész közvetlenül irányítja majd a neki alárendelt ügyészségeket. 

A PiS októberi hivatalba lépése óta már több olyan reformot is keresztülvitt, amely korlátozza a sajtószabadságot és az igazságszolgáltatás függetlenségét.

Rovatok