Index Vakbarát Hírportál

Pokoli pedofiltérképet készített egy olasz szervezet

2016. március 3., csütörtök 23:26

Az olaszországi katolikus egyház pedofil papjainak áldozatait segítő civilszervezet, a L'Abuso a napokban térképre tette az általa megismert bírósági eseteket.

Eszerint az elmúlt tíz évben 120 jogerős, marasztaló ítélet született gyerekeket molesztáló pedofil papok ellen. Ezeket jelzik a piros pöttyök.

Sárgával azokat az eseteket jelölték, ahol a bíróság megállapította a bántalmazást, de nem született ítélet, többnyire elévülés miatt.

A fekete pöttyök külföldi papokra utalnak, akik ellen külföldön zajlik vizsgálat ilyen ügyben, és a Vatikán biztosít a számukra védelmet.

A pöttyökre kattintva a konkrét eset részletei is megismerhetők – olaszul.

A L'Abuso vezetője szerint a tudomásukra jutott esetek a jéghegy csúcsát jelentik, mert csak az utolsó tíz évből állnak rendelkezésre adatok. A probléma valódi léptéke azért sem megismerhető, állítja Francesco Zanardi, mert az olasz állam és a Vatikán közötti szerződés értelmében az esetekről az egyház nem köteles tájékoztatni a világi hatóságokat. Többségükről egyházi bíróságok döntenek, a nyilvánosság teljes kizárásával.

A bűnösnek talált papokat az egyház általában nem közösíti ki, hanem más egyházmegyébe helyezi át, ahol a molesztálás megismétlődhet. A térképről beszámoló thelocal.it emlékeztet rá, hogy az ügyek eltussolásához Ferenc pápa visszavonult elődje, Joseph Ratzinger bíboros is hozzájárult, amikor 2001-ben (még pápává választása előtt) körlevélben utasította a püspököket, hogy a molesztálási ügyeket kiközösítés terhe mellett kizárólag az egyházi bíróságok felé jelentsék.

Az olaszok azonban egyre kritikusabban szemlélik a pedofilügyek egyházon belüli kezelését, és a L'Abuso a térkép elkészítésével pont azt szeretné elérni, hogy a megvádolt papoknak világi bíróságok előtt (is) felelniük kelljen cselekedeteikért. Zanardi szerint 15 éve lehet tudni a katolikus egyház pedofilügyeiről, és ideje végre szembenézni a problémával.

Rómát egyrészt a Vatikán pénzügyeit vezető ausztrál George Pell ellen zajló vizsgálat tartja nyomás alatt. Pell ugyanis annak ellenére maradhatott vezető Vatikánban, hogy a pedofilügyek ausztráliai kezelésében püspökként betöltött szerepe nem egyértelmű. Emellett komoly hatása van a mozikban most futó, pár napja két Oscarral jutalmazott Spotlight című amerikai filmnek is, ami a bostoni püspökség a fent leírthez hasonló ügyeinek újságírói feltárásáról szól, megtörtént eset nyomán.

Bár a Vatikán lapjai meglepően megengedően nyilatkoztak a filmről és lényegében üdvözölték, Zanardi kétli, hogy Ferenc fellépne a szexuális bántalmazással kapcsolatos szabályozás megváltoztatásáért. Bár a pápa próbál javítani az egyház képén, kritikusai szerint nem tesz eleget a papi pedofília ellen és az áldozatokért.

Rovatok