Index Vakbarát Hírportál

20 ezer egyenruhát foglaltak le az Iszlám Államtól Spanyolországban

2016. március 4., péntek 17:17

Húszezer egyenruhát foglalt le a hatóság a spanyol kikötőkben, írja a New York Times. A spanyol belügyminisztérium szerint a katonai ruházatot az Iszlám Államnak és más iszlamista terrorszervezeteknek szállították volna. Az egyenruhák a használt ruhák közé voltak elrejtve három konténerben, amiket a Valenciában és Algecirasban foglaltak le más katonai kellékek mellett.

Az akció egy február eleji letartóztatásnak köszönhető, amikor őrizetbe vettek hét embert azzal a váddal, hogy egy nagyobb logisztikai hálózathoz tartoznak, amin keresztül katonai felszerelést szállítanak az Iszlám Államnak és a szíriai an-Núszra Frontnak.

A spanyol hatóságok közleménye szerint az egyenruhákat nem az országban gyártották, de azt egyelőre nem tudják, hogy milyen specifikus akcióhoz használták volna.

A februárban letartóztatott gyanúsítottak közül hétből öten spanyol állampolgárok, akikről azt sejtették, hogy segélycsomagoknak álcázva szállítanak felszerelést iszlamista harcosoknak. A letartóztatottakat kelet-spanyolországi településeken, Ceuta városában és Észak-Afrikában kapták el.

A hatóságok azt viszont nem árulták el, hogy eredetileg hova szállították volna a felszerelést.

Rovatok