Index Vakbarát Hírportál

Jogi abortuszt hajthatnának végre a férfiak Svédországban

2016. március 4., péntek 17:55

Elsőre meglepő ötlettel állt elő a svéd Liberális Párt ifjúsági szárnya (LUF Väst), arra hivatkozva, hogy nem alapon nem különbözhetnek a nők és a férfiak jogai.

A kezdeményezés célja, hogy Svédországban a férfiak kapjanak lehetőséget a jogi abortuszra – írta a The Local. Először persze ez ugrott be:

Brian élete - Egyenjogúság

A jogi abortusz azonban egész mást jelent, mint elvi harcot azért, hogy elvileg megtehessen valamit a férfi, amire fizikailag képtelen.

A javaslat szerint a terhesség 18. hetéig a férfi mondhasson le az apai jogokról és kötelezettségekről, így a gyermek megszületése után ne kötelezhessék eltartásra – értelmezte a kezdeményezést a The Localnak a LUF Väst alelnöke, Marcus Nilsen.

Hiszen nem akar apa lenni, ő erről nem dönthet, míg az anya a valódi abortusz révén ezt megteheti.

A liberálisok arra nem tértek ki, hogy mi legyen az apaság jogával, ha történetesen az anya nem akarja a gyereket.

Értelmes dolog a jogi abortusz?

  • 17455
    Végülis, lehet benne valami
  • 6812
    Ez egy veszélyes hülyeség
  • 4142
    Felesleges. Ha nem akar apa lenni, nem kell, de fizessen eltartási díjat.

Ivar Arpi ellenzi

Nem mindenki lelkesedik az ellentmondásos kezdeményezésért. A Svenska Dagbladet újságírója szerint ezt a jogot semmiképp sem szabad a férfiaknak megadni. „A férfiaknak vállalni kell a felelősséget gyermekeikért” – írta Ivar Arpi.

Nilesenék szerint érdemes lenne vitatkozni a kérdésről, de sokan konzervatív hozzállással, a hagyományos család elleni támadásként fogták fel a kezdeményezést. Nem tudni, mennyire gondolták komolyan a vitát: a The Local felidézte, hogy a liberálisok stockholmi ifjúsági szárnya a közelmúltban legalizálni akarta a 15 évnél idősebb testéverk közötti szexuális kapcsolatot és a nekrofil aktust, arra az esetre, ha az elhunyt ezt kifejezetten kérte végrendeletében.

Rovatok