Index Vakbarát Hírportál

Nagyon egyetért Merkellel Hollande menekültügyben

2016. március 4., péntek 16:19

Három nappal a rendkívüli EU-török csúcs előtt külön megbeszélést tartott Párizsban Francois Hollande és Angela Merkel. A francia elnök és a német kancellár mély egyetértésben nyilatkozott a menekültválság kezeléséről.

Mindketten fontosnak tartják az EU külső határainak hatékonyabb védelmét, és azt, hogy Törökország mielőbb fogadjon vissza menekülteket – írta az MTI. Ilyen irányú szerződési kötelezettsége azonban csak 2017-től van Törökországnak, bár az EU szeretné, ha ez már 2016 nyarán érvénybe lépne.

Ankara a tavalyi megállapodással csak arra vállalt kötelezettséget – amiért az EU hárommilliárd eurót ígért – hogy igyekszik gátat vetni a Törökországon át Görögország felé irányuló menekültáradatnak. Egyelőre azonban ez csekély eredményt hozott.

Ankara februárban már elutasította Merkel javaslatát, hogy az EU átvenne évi 250 ezer menekültet, cserébe viszont Törökország teljesen állítsa meg az illegális menekültáramlást.

A tűzszünetben partner Moszkva

Hollande és Merkel közös sajtótájékoztatót tartott, ahol a német kancellár arról beszélt, hogy már vannak eredményei a múlt héten életbe léptetett szíriai tűzszünetek.

A francia elnök szerint ez jó alapot adhat a szíriai ellenzék és Bassar Aszad szíriai elnök képviselőinek szerdai tárgyalásához.

Hollande és Merkel pénteken telefonon tárgyalt az olasz és a brit kormányfővel és az orosz elnökkel. Putyin hangsúlyozta, hogy kész a tűzszünetet betartatni szövetségesével, Aszaddal, és az orosz légicsapások csak az Iszlám Állam, valamint a an-Nuszra erőire fognak irányulni.

Moszkva kiáll a szíriai elnök javaslata mellett, amely szerint a jövő hónapban parlamenti választásokat kellene tartani Szíriában – közölte a Newsru.com.

2015-ben 1,25 millió ember kért menedéket az EU-ban, ami duplája a 2014-es számnak – idézte a BBC az Eurostat adatait. Idén legalább ugyanennyien érkezhetnek, ha nem lesz érdemi változás Szíriában.

Rovatok