Index Vakbarát Hírportál

Őrizetbe vették Lulát

2016. március 4., péntek 14:29

Megrohamozták a rendőrök péntek reggel Brazília korábbi elnökének házát. Az "autómosás" fedőnéven indított akció után Lula da Silvát kihallgatásra vitték be – írta a BBC. A gyanú szerint az állam által kontrollált Petrobas olajtársaság alvállalkozói kartellt hoztak létre, hogy magasabb áron végezhessék el a leosztott munkát. A haszonból a kartell pénzeket csorgatott vissza a politikusoknak, és úgy tűnik, bizonyíték van arra is, hogy ezekből a 2011-ben leköszönt Lula és pártja is kapott. A Petrobast érintő korrupciós pénzek a választásokra is alapvető befolyással lehettek.

A rendőrség 33 helyen végzett házkutatást, 11 embert vett őrizetbe. A gyanú szerint Lula jelenlegi háromszintes luxuslakása is pénzmosással jutott a volt elnökhöz, akinek nem az elnöki évei alatti, hanem a 2011-2014-es időszakát vizsgálják.

A nyomozás 2014-ben indult. Lulát idén januárban már kikérdezték egy másik ügyben, tanúként. Ám az a korrupciós ügy is rossz fényt vesz a baloldali elnökre, a gyanúsítottak ugyanis a fiai.

Mivel a Petrobas-botrány szoros kapcsolatban áll a brazil Munkáspárttal, megingott a párt színeiben Lula után győztes elnök, Dilma Roussef államfői pozíciója is.

Kompromittálódott a lulizmus

Lula da Silva a Munkáspárt alapító tagjaként negyedik nekifutásra, 2002-ben nyerte el az államfői széket. 2006-ban újraválasztották és népszerűségének bizonyítéka volt, hogy leköszönésekor hogy támogatásával Dilma Roussef Brazília első női elnökévé válhatott. A most 70 éves Lula akár a 2018-as elnökválasztás esélyese is lehetett volna.

A szociálisan érzékeny, baloldali politikát követő Lula jelentős javulást ért el a szegénység elleni küzdelemben, milliárd dolláros programokat valósított meg. Személyes története is a társadalmi mobilitás hiányától szenvedő Brazília üdítő ellenpéldája volt milliók számára, hiszen Lula szegénységből emelkedett az elnöki székbe. Csak tízévesen tanult meg olvasni, addig cipőpucolóként segítette családját némi pénzhez. Később fémipari munkás lett, a poltiikába szakszervezeti vezetőként került.

Irányítása alatt több évben is 5-7,5 százalékkal nőtt a GDP, igaz, 2009-ben egy 0,2 százalékos visszaesést is el kellett könyvelnie.

Rovatok