Index Vakbarát Hírportál

Tőkés a román szólásszabadságot kritizálja állami kitüntetése visszavonása után

2016. március 4., péntek 12:45 | aznap frissítve

Nem tettem egyebet, csak kiálltam amellett, hogy egy kisebbséget az illetékes anyaország részesítsen védelemben olyanképpen, ahogyan Ausztria védhatalmi státussal rendelkezett az olaszországi dél-tiroli osztrák kisebbség tekintetében. A rendszerváltozásban játszott szerepéért kapott elismerés megvonása a romániai rendszerváltozás állapotát jelzi, és a szólásszabadság eszméjét, valamint Temesvár szellemét is sérti. Bujtatott formában tovább tart a ceausizmus

- reagált Tőkés László erdélyi politikus, a Fidesz EP-képviselője arra, hogy Klaus Iohannis román elnök visszavonta állami kitüntetését csütörtökön.

Tőkés még 2009-ben kapta meg Traian Basescu volt román elnöktől a Románia csillaga érdemrend lovagi fokozatát az 1989-es forradalom és a romániai rendszerváltás elindításában betöltött történelmi szerepéért. Az elismerés visszavonását Victor Ponta volt kormányfő kezdeményezte 2013-ban, miután Tőkés László európai parlamenti képviselőként felvetette, hogy Magyarország vállaljon "védhatalmi" szerepet Erdély érdekében.

A magyar politikus a becsületbíróság döntését megtámadta a a közigazgatási bíróságon, keresetét a román legfelső bíróság a múlt héten utasította el jogerősen. Iohannis azzal indokolta döntését, hogy a minapi bírósági ítélet nyomán kellett döntenie, amelynek értelmében érvényben maradt a kitüntetés visszavonását javasló becsületbírósági határozat. Mint mondta,

Aki kitüntetést adományoz, el akarja ismerni a kitüntetett érdemeit, és meg akarja jutalmazni őt. Aki viszont elfogadja a kitüntetést, annak el kell ismernie Romániát, a román alkotmányt, és tiszteletben kell tartania azokat az értékeket, amelyek az alkotmány alapját képezik.

Tőkés megjegyezte egyébként, hogy nincs is nála a kitüntetés, azt már 2013-ban átadta megőrzésre az egykori temesvári harcostársaiból alakult forradalmi emlékbizottságnak.

Rovatok