Index Vakbarát Hírportál

Ez az év talán legfontosabb halászzsákmánya

2016. március 7., hétfő 20:48

Óriási fegyverkészletet, mintegy 2000 darab kalasnyikovot, aknavetőt és rakétavetőt találtak egy halászhajón ausztrál tengerészek. A HMAS Darwin fregatt az Arab-félsziget keleti csücskén található Omán partjaitól 300 kilométerre tartóztatta fel a menetlevele szerint Szomáliába tartó vitorlást, melyről igen gyorsan kiderült valódi rendeltetése, hiszen a fedélzetre terített halászhálók nem álcázták valami jól a rengeteg fegyvert. Az akció még február 27-én történt, de csak most hétfőn adott róla hírt az ausztrál és az amerikai haditengerészet.

A Darwin a Szomáliára kimondott ENSZ-szankciók betartásán ügyködik, többek között amerikai, brit és kanadai hadihajók társaságában próbálja megakadályozni, hogy a polgárháborús országba fegyverek jussanak el. A Task Force 150 mandátuma azonban arra nem terjed ki, hogy a csempészeket nemzetközi vizeken letartóztathassák, ezért csak a szállítmányt foglalták le, és szállították az Egyesült Államokba, hogy ott alaposan kielemezhessék, hol gyártották és hol vetették be eddig a fegyvereket. A merítés elég nagy lesz, hiszen a leltár szerint a halászhajó a következő fegyvereket szállította:

Ráadásul az amerikai haditengerészet szerint 

a hajó Iránból futott ki, iráni személyzettel hajózott, és egyáltalán nem Szomáliába tartott.

hanem a polgárháborús Jemenbe, ott is a szaúdiak vezette Öböl-országok koalíciója ellen harcoló húszi törzsnek. A nem a síita felekezethez tartozó, ámde mégis a síita pólussal szövetségben harcoló húszik 2015 tavaszára kiszorították az országból a törvényes - és szunnitákból álló - kormányt, melyet az Öböl-országok próbálnak azóta is véres harcok árán visszahelyezni a hatalomba. Az ausztrál-amerikai fogás azért is jelentős, mert 

ez az első bizonyíték arra, hogy Irán aktívan beavatkozik a jemeni polgárháborúba.

2013 óta egyedül csak a szaúdiak számoltak be egy iráni fegyvercsempész-hajó elfogásáról 2015 őszén, de hadviselő félként és Irán nagy ellenfeleként az ő szavuk nyilván nem esett olyan súllyal a latba, mint az ENSZ-mandátummal tevékenykedő amerikaiaké (mondjuk ők alapvetően a szaúdiakat támogatják, de azért ekkora kamuszállítmányt csak nem raknak össze). Az iráni irányítás alatt álló libanoni terrorszervezet, a Hezbollah is jó tíz éve képzi ki a húszikat a gerillaháború fogásaira, de erről a kapcsolatról sem jelentek még meg a sajtóban megkérdőjelezhetetlen bizonyítékok. 

 

Rovatok