Index Vakbarát Hírportál

Merkel elégedett, szerinte jó eredményeket értek el

2016. március 8., kedd 15:44 | aznap frissítve

A szíriai állampolgárokat érintő, Törökország és az Európai Unió között körvonalazódó szabályozáshoz hasonló megállapodást más országokból származó menekültekre, például irakiakra is ki lehetne terjeszteni - mondta Angela Merkel német kancellár az SWR német rádiónak adott interjújában, amit az MTI szemlézett.

Mint ismert, tervezet értelmében Ankara további pénzügyi támogatást kér az EU-tól az országban tartózkodó szíriai menekültek ellátására, továbbá a török EU-csatlakozási tárgyalások felgyorsítását kéri, valamint azt, hogy legkésőbb június végéig töröljék el az uniós vízumkötelezettségét a török állampolgárokkal szemben. A törökök ezért cserébe visszafogadnák az országból illegálisan Görögországba érkező migránsok mindegyikét. Az EU-nak viszont minden egyes visszafogadott szíriai állampolgárért cserében be kellene fogadnia egy szíriai menekültet közvetlenül Törökországból. A részleteket ebben a cikkünkben olvashatja el:

Angela Merkel úgy vélte, hogy Ankara számára természetesen különös fontossággal bír a szíriaiak kérdése. A német kancellár ugyanakkor elutasította azokat a bírálatokat, miszerint Ankara előnyösebb tárgyalási pozícióban van, mint az európai közösség, szerinte sokkal inkább az érdekek kiegyenlítéséről van szó. Merkel hozzátette, hogy az olyan kritikus témákat is nagyon világosan érintették, mint a sajtószabadság kérdése Törökországban.

Az EU viszonylag jó eredményeket ért el végül. Mindenki azt mondja, hogy meg kell védenünk a külső határainkat, fel kell vennünk a küzdelmet az illegális bevándorlással, mindenki kiállt az égei-tengeri NATO-beavatkozás mellett, és mindenki üdvözölte az új javaslatot is

- mondta a kancellár, aki azt is pozitívnak találta, hogy az EU szán még néhány napot a finomhangolásra.

Az uniós vezetők a jövő heti EU-csúcson folytatják a tárgyalást annak a javaslatnak a részleteiről, amelyet Ahmet Davutoglu török kormányfő váratlanul terjesztett elő által a hétfői munkaebéden.

Merkel a rádiónyilatkozatban Ausztriával szemben kritikát fogalmazott meg a menedékkérők létszámára bevezetett korlátozások miatt. "Nem vagyok hálás Ausztriának. Nem tartom szerencsésnek, hogy egyoldalú döntések születtek" - nehezményezte a kancellár Bécs azon döntését, hogy idén összesen 37 500 embert fogadnak be Ausztriába, és naponta legfeljebb 3200 menedékkérő léphet be az országba.

Az európai és az orosz sajtó nem osztozik Merkel lelkesedésében, úgy vélik, hogy Törökország megzsarolta az uniót.

Rovatok