Index Vakbarát Hírportál

Egy hírügynökséget is elfoglalt a török kormány

2016. március 8., kedd 11:05

A Zaman napilap múlt heti állami ellenőrzésbe vétele után a Cihan hírügynökség élére is államilag megbízott ügyintézőt nevezett ki egy török bíróság, írja az MTI.

Az indok ugyanaz volt, mint a Zamannál, a Cihant szintén azzal vádolja a török kormány, hogy kapcsolatban állnak Erdogan korábbi szövetségével, mostani fő ellenségével, Fethullah Gülen iszlám hitszónokkal. A török elnök azzal vádolja az Amerikában élő Gülent, hogy párhuzamos államot, árnyékkormányt épít ki. Több tucat egykori rendőrrel együtt terrorszervezet létrehozásával is megvádolták.

A Zaman szerkesztőségének elfoglalása ellen több százan tüntettek a szerkesztőségnél, a rendőrség azonban könnygázt és vízágyúkat vetett be a tiltakozók ellen. A török ügyész a szerkesztőséget egy háromfős, kormányhű bürokratacsapatra cserélte le. Várhatóan ugyanez történik majd a hírügynökségnél is.

A Zaman ügye előkerült a hétfői brüsszeli EU-Törökország csúcson, ahol az európai vezetők a sajtószabadság fontosságára figyelmeztették a török kormányfőt.

Rovatok