Index Vakbarát Hírportál

Elfogták az Iszlám Állam fő vegyifegyver-mérnökét

2016. március 9., szerda 19:01

Egy rajtaütés során amerikai különleges egységek elfogták az Iszlám Állam fő vegyifegyver-mérnökét, Szlímán Dáúd al-Afarit, írja az MTI két iraki biztonsági illetékes információira hivatkozva.

Afari korábban Szaddám Huszein vegyi és biológiai fegyverekre szakosodott hivatalában dolgozott, csak később került az Iszlám Államhoz, ahol szintén a vegyi fegyverek fejlesztésével foglalkozott, a nemrég létrehozott ágazat vezetőjeként.

A közel ötven éves férfit Moszultól kb. 45 kilométerre, Tal Afarnál fogták el, az iraki illetékesek azonban nem árultak el további részleteket az akcióról. Az Egyesült Államok tisztségviselői egyelőre nem erősítették meg az elfogásról szóló értesüléseket.

Úgy tudni, az Iszlám Állam nemrég különleges egységet hozott létre, amelynek feladata, hogy vegyi fegyvereket fejlesszen. A munkába olyan iraki tudósokat is bevontak, akik már Szaddám Huszein vegyifegyver-programján is dolgoztak. Szakértők szerint a dzsihadisták mustárgázt vetettek be Szíriában és Irakban is.

A koalíció egyébként már közel két hónapja célzottan támadja a terrorszervezet vegyifegyver-infrastruktúráját: a légicsapások célpontjai a laboratóriumok, a szárazföldi hadműveleteké pedig a dzsihadista vegyifegyver-szakértők.

Rovatok