Index Vakbarát Hírportál

A britek is bukták a vasárnapi nyitvatartást

2016. március 10., csütörtök 00:13

Egész életemben gyűlöltem a vasárnapokat, éspedig a szokásos brit okok (hálaadó énekek, bezárt boltok, dermedő szaft, aminek a közelébe se mennél szívesen, de senki nem ment meg tőle) s szintúgy a szokásos nemzetközi okok miatt, de ez most még vasárnapabb.

– írta Nick Hornby a Pop, csajok satöbbiben. A könyv cselekménye a kilencvenes évek elején játszódik Londonban; ebből is látható, hogy a britek már évtizedekkel korábban komolyan vették ezt a vasárnapi boltbezárásos témát, mint mi, de ők sem szeretik nálunk jobban.

És náluk sem könnyebb megváltoztatni a vonatkozó törvényt, mint nálunk. Pedig a brit választási irodáknál nem tolongtak a National Front gorillái; a parlament egyszerűen elvetette a nyitvatartás szabályainak módosítását. Az MTI azt írja, eredetileg a helyi önkormányzatokra bízták volna a vasárnapi nyitvatartás szabályozását, de a parlament végül leszavazta a javaslatot.

Talponállók és gyógyszerészek előnyben

A módosítás tervét George Osborne pénzügyminiszter jelentette be egy éve, a pénzügyi év költségvetésének ismertetésekor. Osborne azzal érvelt, hogy a helyhatóságok jobban átlátják a helyi közösségek vásárlási igényeit, így enyhíthetnek a korlátozásokon, ha erre igény mutatkozik.

A vasárnapi nyitva tartásról 1994-ben hozott, Angliára és Walesre kiterjedő törvény értelmében a 306 négyzetyard, azaz kábé 280 négyzetméter alapterületű és ennél nagyobb áruházak vasárnap legfeljebb hat órán át tarthatnak nyitva, akkor is csak délelőtt 10 óra és este 6 óra között.

A törvény elfogadása előtt a brit nagyáruházak egyáltalán nem nyithattak ki vasárnap, csak a szakosodott üzletek, például a gyógyszertárak. A most érvényes alapterület-meghatározás értelmében viszont

a korlátozás gyakorlatilag az összes angol és walesi szupermarketre és nagyobb áruházra érvényes.

A szabályozást Skóciában már régen feloldották: az ottani boltok maguk határozzák meg a nyitvatartási idejüket. A kormányzati javaslat a mostani korlátozást is megszüntette volna, azzal, hogy a helyi önkormányzatok illetékességébe utalta volna a vasárnapi árusítás szabályozását.

Ellenzéki összefogással megakadályozták

A módosító tervezet még a kormányzó Konzervatív Párton belül is népszerűtlen volt. A két legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt és a Skót Nemzeti Párt (SNP) mereven elvetette a kormány előterjesztését. Végül a Munkáspárt és az SNP alsóházi frakciója, valamint 27 kormánypárti képviselő alkalmi szövetséget alkotva szerda este leszavazták a módosítási javaslatot. A kabinet ezután hivatalosan vissza is vonta a kezdeményezést.

A szavazás előtti háromórás vitában a tervezetet ellenző alsóházi képviselők azzal érveltek, hogy a korlátozás enyhítését a kormány nem támasztotta alá megfelelő gazdasági érvekkel, és a módosítást a bolti dolgozók érdekképviseletei, valamint az egyházak is ellenzik.

A brit kisáruházak szövetsége szerda esti nyilatkozatában nagy győzelemnek nevezte az alsóházi szavazás eredményét. A nyilatkozat szerint a kormány nem készített előzetes hatásvizsgálatot, és a jelenlegi szabályozási rendszer egyébként is olyan megfelelő kompromisszum, amely lehetővé teszi a családoknak, hogy együtt töltsék a vasárnapot, emellett komoly támogatást jelent a helyi közösségekben működő kis üzletek fennmaradásához is.

Rovatok