Index Vakbarát Hírportál

Megkezdődött a korrupt izraeli főrabbi pere

2016. március 10., csütörtök 12:50

Megkezdődött a vesztegetéssel és csalással vádolt Jóna Mecger volt askenázi főrabbi pere Jeruzsálemben - jelentette a Háárecre hivatkozva az MTI.

A tavaly októberben benyújtott vádirat szerint a főrabbi eltulajdonította az általa begyűjtött jótékonysági adományok jelentős részét, és mintegy nyolcmillió sékel (nagyjából 550 millió forint) értékben megvesztegetési pénzeket fogadott el, hogy cserébe zsidó vallásra való áttéréseket és konferenciákon való részvételeket igazoljon.

A jeruzsálemi körzeti bíróságon Izrael történetében először vádolnak ilyen magas rangú vallási méltóságot csalással, bizalommal való visszaéléssel, súlyosbított körülmények között előnyök elfogadásával, lopással, pénzmosással, adócsalással, és bűnre szövetkezéssel.

A volt főrabbi az ártatlanságát hangoztatja, de a nyomozók szerint Mecger sofőrje, Hájim Ejzenstat neki szánt pénzeket vett át a nevében, és szintén részesült a befolyó összegekből. A főrabbi a rendőrök szerint egyebek között félmillió dollárt (mintegy 150 millió forintot) kapott készpénzben fia esküvőjére, és százötvenezer dollárt (több mint 42 millió forintot) fogadott el egy oligarchától, hogy annak gyermekeit zsidónak nyilvánítsa.

Közpénzek sikkasztásával azért vádolják, mert ellopta az egyik jesiva, vagyis vallási főiskola számára gyűjtött adományok egy részét. Adócsalással azért gyanúsítják, mert az áldásokért és esketésekért kapott pénzeket nem vallotta be az adóhatóságnak, készpénzben kérte, és általában mások közvetítésével kellett átadni azokat.

A per csütörtöki kezdetén a bíró július 1-jére tűzte ki a következő tárgyalási napot, hogy addig Mecger ügyvédjei tanulmányozhassák a százötven dossziét megtöltő, két éven át lehallgatókészülékekkel szerzett nyomozati anyagot.

Rovatok