Index Vakbarát Hírportál

Merkel: Havonta 3 ezer iraki tér haza

2016. március 10., csütörtök 10:33 | aznap frissítve

A menekültválság keddi hírei.

Nem minden menekült marad Németországban, az irakiak közül például havonta háromezren térnek vissza hazájukba - mondta Angela Merkel német kancellár csütörtökön a Baden-Württemberg tartományi Aalenben, pártja egy választási gyűlésén. Az emberek hazamennek, amint otthonuk felszabadul az Iszlám Állam terrorszervezet uralma alól, ezért tovább kell küzdeni a polgárháború sújtotta Szíria és Irak stabilizálásáért, a harcok befejezéséért - tette hozzá Angela Merkel. 

Véget ért a menekültáradat a nyugat-balkáni útvonalon, tehát itt az ideje annak, hogy a tagállamok eleget tegyenek a kötelezettségeiknek és felgyorsítsák a menedékkérők Európai Unión belüli áthelyezését - figyelmeztetett az EU soros elnöki tisztét betöltő Hollandia menekültügyekben illetékes államtitkára csütörtökön.

Görögország néhány napon belül másodszor toloncolt vissza nagyszámú migránst Törökországba - közölte csütörtökön a görög állami televízió (ERT). Az ERT szerint az athéni hatóságok 90 illegális bevándorlót toloncoltak vissza. A migránsok Pakisztánból, Marokkóból, Algériából és Tunéziából származtak. Görögország már március 1. és 2. között is visszatoloncolt 267 illegális bevándorlót Törökországba.

Szlovénia 576 menekültet átvesz Olaszországtól és Görögországtól. Bostjan Sefic, a belügyminisztérium államtitkára kijelentette: az átköltöztetések már áprilisban megkezdődnek, és 2017 szeptemberéig tartanak. Hozzátette, hogy átlagban havonta 40-50 migráns érkezik majd Szlovéniába - reményeik szerint családok -, akik menekültközpontokban lesznek elhelyezve.

Két csecsemő is belefulladt az Égei-tengerbe: Öt menekült, köztük két csecsemő - egyikük három hónapos volt csak - fulladt bele az Égei-tengerbe szerda este, közölte a török állami hírügynökség. Az iráni és afgán migránsokból álló csoport Leszboszra tartott, de motorcsónakjuk a parttól 500 méterre felborult. A török parti őrség kilenc embert kimentett a vízből, közülük háromnak súlyos az állapota. Az idén már 350 menekült veszett a tengerbe.

Kitoloncolás vár a Szerbiában rekedt menekültekre: Csak akkor maradhat Szerbiában az a mintegy kétezer bevándorló, aki a határok lezárása és az ellenőrzések szigorítása nyomán az országban rekedt, ha menedéket kér ott, ellenkező esetben hazájukba vagy Macedóniába toloncolják őket vissza. Mint ismert, az EU-Törökország csúcs óta egyetlen menekültet sem engedték át az idomeni menekülttáborból Macedóniába, Szerbia, Szlovénia és Horvátország pedig további szigorításokat vezetett be: csak érvényes útlevéllel és vízummal engedi be a migránsokat.

Merkel nem örül a nyugat-balkáni útvonal lezárásának: Angela Merkel német kancellár egy rádióinterjúban a nyugat-balkáni útvonal lezárását kritizálta. Mint mondta, nem hálás Ausztriának, amelyik elindította a dominót, szerinte ettől ugyan kevesebb menekült érkezik Németországba, de nagyon nehéz helyzetbe hozza Görögországot. "Amennyiben nem sikerül megegyezni Törökországgal, vagy nem sikerül beindítani a menekültek unkós tagországok közötti elosztását, Görögország nem tudja tartósan viselni a terheket" - mondta.

Kezdik feladni az Idomeniben rekedt menekültek: A görög médiára hivatkozva az MTI azt írja, hogy nagyjából 250 menekült önként elhagyta a tábort, mivel a két napja szakadatlanul ömlő eső sártengerré változtatta a környéket. Elsősorban gyerekes családok indultak el busszal az Athén környéki fogadótáborok felé. Ugyanakkor még mindig több mint 13 ezren várnak arra, hogy a macedónok megnyissák a határt. A nyugat-balkáni útvonal lezárása után a görök hatóságok és segélyszervezetek szeretnék rávenni a menekülteket, hogy hagyjanak fel az értelmetlen várakozással.

Törökország nem vesz vissza minden menekültet: Volkan Bozkir európai ügyekért felelős török miniszter közölte, hogy az uniós megállapodástervezet álláspontjuk szerint nem vonatkozik azokra a migránsokra, akik már elérték a görög szigeteket. Mint mondta, a megállapodás csak azokat a migránsokat érinti, akik az EU-val kötött egyezség hatályba lépését követően érkeznek az Európai Unióba. Ez ellentmond Ahmet Davutoglu török miniszterelnök korábbi nyilatkozatával, amely szerint Törökország hajlandó visszafogadni az országból illegálisan Görögországba érkező menekültek mindegyikét. Bár Davutoglu arról még nem beszélt, hogy pontosan mikortól érkező migránsokat fogadnának vissza.

Brüsszel megemelte a migrációs támogatást: Az Európai Bizottság 275,5 millió euróval (85,5 milliárd forint) megemelte a migrációs krízishelyzetbe került unkós tagállamokat támogató pénzügyi segélyalapok keretét. Ez főként Görögország és a Nyugat-Balkán országaiban kialakult kritikus humanitárius helyzet enyhítését szolgálja.

Rovatok