Index Vakbarát Hírportál

Orosz titkosszolgálati akció lehetett Liza állítólagos megerőszakolása

2016. március 10., csütörtök 13:54

A német Szövetségi Hírszerző Szolgálat (BND) és a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV) szerint a moszkvai vezetés Németország destabilizálására törekszik – írta csütörtökön a Bild című német lapra hivatkozva az MTI.

A Bild szerint a BND és a belső elhárításért felelős BfV vezetői a napokban tájékoztatták a szolgálatokat felügyelő parlamenti testületet, hogy Moszkva egyre inkább igyekszik célzott akciókkal befolyásolni a német politikát és a közvéleményt. A bizottság meghallgatásán a szolgálatok vezetői a Bild értesülése szerint aggodalmuknak adtak hangot a nagyjából kétmilliós németországi orosz közösségben mutatkozó magas mobilizációs potenciál miatt, és úgy vélték, hogy az utóbbi időszakban tartott németországi orosz demonstrációk egyáltalán nem voltak spontán jellegű megmozdulások.

A szolgálatok vezetőinek helyzetértékelése szerint az orosz kormány az orosz médián, a többi között a Russia Today állami hírtelevízión keresztül is igyekszik lejáratni, hitelteleníteni a német kormányt. A moszkvai vezetés törekvéseinek mintapéldájának nevezték Lizának – annak az orosz származású berlini lánynak – az esetét is, aki januárban 30 órára eltűnt, és amikor előkerült, azt állította, hogy menekült férfiak elrabolták és megerőszakolták, de kiderült, hogy csak elrejtőzött szülei elől, akiket behívattak az iskolába, hogy tájékoztassák őket a lányuk körüli gondokról. A Bild felidézte, hogy az orosz sajtó jelentős terjedelemben foglalkozott az üggyel, amellyel kapcsolatban megszólalt Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is, aki úgy vélekedett, hogy a német hatóságok megpróbálják eltusolni az ügyet.

A kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezető védelempolitikai szakpolitikusa, Roderich Kiesewetter februárban a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádiónak azt mondta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök pénzügyi támogatást nyújt németországi "jobboldali radikális hálózatoknak", és ennek az "ötödik hadosztálynak" a tevékenységét "dezinformációs" kampányokkal egészíti ki. Az orosz elnök egyebek mellett arra törekszik, hogy csökkenjék a németek menekültek iránti segítőkészsége, "stratégiai célja" pedig az Európai Unió megosztása és gyengítése – vélekedett az Angela Merkel vezette CDU politikusa.

Nem ez az első ilyen jelzés, nemrégiben a NATO egyik vezető stratégája mondta azt, hogy A menekültekkel szeretné megrendíteni Angela Merkel pozícióját Putyin.  Jānis Sārts szerint Oroszország kommunikációs háborúba kezdett Németországban, amellyel az országba érkező migránsok elleni dühöt próbálja felkorbácsolni, azt remélve, hogy a nép majd elűzi a menekültbarát politikát folytató kancellárt. 

Rovatok