Index Vakbarát Hírportál

Nyilvánosak a csehszlovák ügynökakták

2016. március 10., csütörtök 16:53

Az internetről is elérhetővé tette a csehországi Totalitárius Rendszereket Kutató Intézet (ÚSTR) a csehszlovákiai kommunista Állambiztonsági Hivatal (StB) archívumának egy részét. Mostantól az eBadatelna rendszert bárki böngészheti egy előzetes regisztráció után – írja az Mti.

Az eBadatelnához eddig csak az intézet számítógépeiről lehetett hozzáférni, viszont nyár végéig  bárki böngészhet a dokumentumok között. Ehhez szükséges egy személyes regisztráció az ÚSTR prágai vagy brünni irodájában. Az ekkor kapott jelszóval válik kereshetővé az archívum mintegy 17 kilométert kitevő, közel 300 ezer oldalnyi dokumentuma. Ez még csak a teljes dokumentumtár töredéke, később növelik az internetről elérhető adatbázist, ismertette Pavel Ryjácek, az intézet szóvivője csütörtöki prágai sajtótájékoztatóján.

A szóvivő azt is közölte, az intézet ezzel főként a kutatóknak segít, mert most a leginkább közérdeklődésre számot tartó dokumentumok lettek elérhetők. Állítása szerint a nyilvános iratokból jól kirajzolódik az egykori titkosszolgálatok működése és tevékenységi köre. 

Svetlana Ptácníková, az ÚSTR igazgatója később a honlapra írt köszöntőjében ismertette, hogy mostantól könnyebben lesznek böngészhetők a csehszlovák szövetségi belügyminiszter biztonsági kollégiumának ülésein készült jegyzőkönyvek. Továbbá a felderítés és az elhárítás helyzetjelentéseit is bárki elolvashatja, valamint  olyan információkat is egyszerűbbé vált kutatni, mint a rendkívüli események alkalmakor tett biztonsági intézkedések leiratai. Ilyen alkalom volt például Klement Gottwald első munkáselnök halála és a berlini fal építése is.

Csehországban nem először lettek nyilvánosak a volt Állambiztonsági Hivatalt érintő dokumentumok: korábban ügynöklistákat is elérhetővé tettek az interneten. A kilencvenes évekhez képest, az utóbbi években visszaesett az érdeklődés a kommunista idők ügynökaktái és belbiztonsági dokumentumai iránt. 

Rovatok