Index Vakbarát Hírportál

Három párizsi merénylő is szerepelt az Iszlám Állam nyilvántartásában

2016. március 11., péntek 21:47

A tavaly novemberi, 130 halálos áldozatot követelő párizsi vérengzések három elkövetőjének személyi adatlapját is megtalálták az Iszlám Állam napokban kiszivárgott személyzeti nyilvántartásában.

Az IS úgynevezett határrendészeti hatóságának iratai között van Samy Amimour, Ismael Omar Mostefai és Fouad Mohamed Aggad személyi lapja. Ők a párizsi Bataclan koncertteremben tavaly november 13-án rendezett, 90 ember életét kioltó vérfürdő elkövetői. Mindhárman meghaltak a rendőri beavatkozás során, ketten felrobbantották magukat, egy terroristát pedig a kommandósok öltek meg.

A Südduetsche Zeitung című lap és két regionális közszolgálati műsorszolgáltató társaság, az NDR és a WDR közös tényfeltáró munkacsoportja szerint a három francia állampolgár több társukkal együtt 2013. december 18-án jelentkezett belépésre az IS által ellenőrzött területre a Szíria északnyugati részén fekvő Atmehnél, írja az MTI.

Akkor töltötték ki a 23 kérdésből álló kérdőívet, amelyen egyebek között az a kérdés szerepel, hogy a harcos és az öngyilkos merénylő pozíció közül melyiket választják. Mindhárman harcosnak jelentkeztek.

Az IS-dokumentumokban feltűnik a párizsi merényletsorozat egyik kitervelőjeként számon tartott, a támadások után agyonlőtt Abdelhamid Abaaoudnak a neve is. Őt jelölte meg „kezesként” egy fiatal belga IS-önkéntes, aki vélhetően szoros kapcsolatban állt a merényletsorozat szökésben lévő másik főszervezőjével, Salah Abdeslammal.

Az iratok között van Charaffe el-Mouadan adatlapja is, akit a Batalcanban gyilkoló terroristák szemtanúk beszámolói szerint emlegettek a támadás közben, és kapcsolatba akartak lépni vele. Az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció tavaly december végén bejelentette, hogy a francia állampolgár Szíria területén meghalt az IS ellen harcoló erők egy légicsapásában.

Az IS-tól szerzett dokumentumokról a Sky News brit hírtelevízió szerdán azt jelentette, hogy 22 ezer önkéntes adatlapjáról van szó. A Südduetsche Zeitung, az NDR és a WDR tényfeltáró csoportja szerint valóban nagyjából 22 ezer, 2013-ból és 2014-ből származó dokumentum került ki a terrorszervezettől, de számos adatlapból két példány van, így jóval kevesebb emberről, valószínűleg csak néhány ezer önkéntesről vannak információk az anyagban. Az iratok feldolgozása még nem ért véget.

Rovatok