Index Vakbarát Hírportál

A török partiőrség emberei botokkal ütöttek csónakban ülő migránsokat

2016. március 12., szombat 17:39

A BBC birtokába került egy videófelvétel, amelyen az látszik, hogy a török partiőrség tagjai botokat használnak csónakban ülő migránsok ellen, akik a görögországi Leszbosz szigete felé tartanak az Égei-tengeren.

A videót egy önkéntes adta oda a BBC leszboszi tudósítójának. Ő azt mondta: az incidens török vizeken történt. A 30 másodperces felvételen gumicsónakban ülő, mentőmellényes emberek láthatók, amint rudakkal ütik őket férfiak egy másik vízi járműről. Akiket ütnek, arabul és fársziul kiabálnak.

A csónak végül egérutat nyert, és eljutott Leszboszig. A török partiőrség illetékese megerősítette a BBC-nek az incidens megtörténtét, de azt állította, hogy csak meg akarták állítani a csónakot, anélkül, hogy kárt tennének a benne utazókban. Szerinte a bevett eljárás ilyenkor az, hogy odakötik a migránsok csónakját a partiőrség járművéhez, és visszavontatják Törökországba, de ebben az esetben nem állították le a csónak motorját.

A BBC leszboszi tudósítójának több más, hasonló esetről is beszámoltak.

Csak idén eddig több mint 132 ezer migráns érkezett csónakkal Görögországba. Leszboszi helyszíni riportunkat itt olvashatja.

Rovatok