Index Vakbarát Hírportál

Tízezrek tüntettek a lengyel kormány legújabb húzása ellen

2016. március 12., szombat 13:35

Több ezerre vagy több tízezerre becsülhető azoknak a tüntetőknek a száma, akik szombat délben gyűltek össze a lengyel alkotmánybíróság varsói székhelye előtt, a Demokráciavédelmi Bizottság (KOD) elnevezésű mozgalom, valamint az ellenzéki pártok, köztük a Polgári Platform (PO) és a Nowoczesna (Modern) által szervezett tiltakozáson.

A szombati tüntetés azután kezdődött, hogy Rafal Bochenek lengyel kormányszóvivő szombat délelőtt bejelentette: a Velencei Bizottság pénteki véleménye ellenére nem hirdetik ki a hivatalos közlönyben, és így nem léptetik hatályba a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) decemberi alkotmánybírósági törvénymódosítását megsemmisítő alkotmánybírósági ítéletet, írta az MTI.

A Velencei Bizottság úgy foglalt állást: az alkotmánybíróságot korlátozó lengyel jogszabály-változások alááshatják a demokráciát, az emberi jogokat és a jogállamiságot, és az Alkotmánybíróság döntéseinek végrehajtására szólította fel a varsói kormányt.

A kormány azonban úgy döntött, hogy előbb a szejm elé terjeszti a jelentést (itt többsége van a PiS-nek), hogy az összes parlamenti párt közös, kompromisszumos álláspontot dolgozzon ki a fennálló alkotmánybírósági válság ügyében.

Az ellenzéki tömörülések vezetőinek beszédei után a tömeg a belvároson keresztül az elnöki palota elé vonult. A tüntetésen, melyet Helyreállítjuk az alkotmányos rendet jelmondattal rendeztek, a PO által vezetett varsói önkormányzat szerint közel 50 ezren, a varsói rendőrség becslése szerint mintegy 15 ezren vettek részt. 

Az uniós és a lengyel nemzeti zászlók alatt vonuló tüntetők a "Szabadság, egyenlőség, demokrácia", illetve a "Hirdessétek ki" jelszavakat skandálnak.

Rovatok