Index Vakbarát Hírportál

Az Iszlám Állam bevándorlóitól tart Párizs

2016. március 14., hétfő 22:38

Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszter szerint hatalmas kockázatot jelentene, ha az Iszlám Állam migránsokat indítana a dél-olasz Lampedusa szigete felé az ellenőrzése alá vont líbiai területekről – írja az MTI.

Ma 4-5 ezer közé tehető az Iszlám Állam harcosainak száma Líbiában, akik között sok az észak-afrikai és az egyiptomi. Európai gyakorlatilag nincs köztük, de még lehet. [...] Megvan a hatalmas kockázata annak, hogy az Iszlám Állam megszervezi a migránsok átjutását Lampedusa irányába.

– mondta a miniszter a Le Figarónak. Szerinte a legkönnyebben úgy lehetne megakadályozni, hogy az Iszlám Állam ellenőrzése alá kerüljön a migránsok szállítása, ha kiszélesítenék a Sophia nevű uniós katonai hadműveletet. A Sophiát az embercsempész-hálózatok felszámolására tervezték. Jean-Yves Le Drian szerint

bevethetővé kell tenni a líbiai vizeken is, sőt a tengerparti területeken is [...] a csempészet feltartóztatására és annak megakadályozására, hogy migránsok ezrei induljanak el a Földközi-tengeren az Iszlám Állam által kézben tartott part menti területekről.

A miniszter szerint a szükséges eszközök mindehhez megvannak, de a Sophia nem mehet líbiai fennhatóságú vizekre a líbiai kormány kérése vagy nemzetközi megállapodás nélkül.

Az Iszlám Állam visszavonulóban van

A földközi-tengeri embercsempészettel szembeni, EuNavforMed elnevezésű uniós művelet első, felderítési szakaszának megkezdését 2015. július 2-án jelentették be Brüsszelben. Az EU-tagországok tavaly októberben úgy döntöttek, a katonai művelet második szakasza október 7-én kezdődik; akkor nevezték át Sophiára a hadműveletet.

Az uniós államok hat hajója feltartóztathatja, átkutathatja és el is kobozhatja az embercsempészek hajóit, de kizárólag a nemzetközi vizeken. A művelet harmadik fázisához az ENSZ Biztonsági Tanácsának a felhatalmazására, valamint Líbia ilyen irányú kérelmére lenne szükség, csakhogy az észak-afrikai országban még mindig nem kezdte meg működését a nemzeti egységkormány. 

A francia erők líbiai jelenlétét érintő kérdésre a védelmi miniszter azt mondta, hogy felderítő repüléseket végeznek, de ennél többet nem árult el. A szíriai helyzet kapcsán azt mondta, hogy az Iszlám Állam visszavonulóban van.

Nagy előrelépéseket értünk el az iraki Ramádiban és nemrég a szíriai Haszakában és Saddádiban, amelyeket a kurd harcosok segítségével foglaltunk vissza az Iszlám Államtól. Úgy gondolom, elérhetjük a kitűzött célokat: Rakka és Moszul visszaszerzését. Az előkészületek haladnak, elsősorban Moszulban, amelyet negyedről negyedre kell visszafoglalni. A harctéri események tehát inkább pozitívak, bár továbbra is vannak nehézségek.

Rovatok