Index Vakbarát Hírportál

Moszkva kész támogatni a szír föderalizációt

2016. március 14., hétfő 14:23

Nem zárta ki Szíria szövetségi állammá átalakításának lehetőségét Szergej Lavrov orosz külügyminiszter – írja az MTI.

Lavrov a hétfői moszkvai nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy Oroszország kész bármilyen olyan megoldást támogatni a Szíriában folyó háború lezárása érdekében, amilyenben a – Moszkva támogatását élvező – damaszkuszi kormány és az ellenzék képviselői meg tudnak állapodni. Ennek megfelelően nem zárta ki Szíria föderalizációját sem, "ha az a szíriai nép akarata".

Ahogy arról múlt héten írtunk, a csúfos kudarc után újabb szíriai béketárgyalásnak futnak neki az ENSZ égisze alatt a nagyhatalmak Genfben, ezúttal március 24-ig igyekeznek valamilyen megoldásra jutni. Az új varázsszó a föderalizáció, vagyis hogy lényegében elismernék az ország már amúgy is fennálló megosztottságát, és az ellentmondásos damaszkuszi kormányzat kezében csak nagyon gyenge jogosítványokat hagynának.

A béke légköre

Az orosz miniszter szerint a genfi béketárgyalásokon jelen kellene lennie a szíriai ellenzék teljes körének. Ezzel arra utalt, hogy Moszkva a törökök ellenállása ellenére meg akarja hívatni a fórumra a szíriai kurdok képviselőit is. Lavrov szerint az ultimátumok nem segítik elő a megállapodás légkörének kialakulását a béketárgyalásokon.

Az orosz diplomácia vezetője azt is kijelentette, hogy az egyes államok nem indíthatnak támadást Líbiában a terroristák ellen az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazása nélkül. Lavrov a nap folyamán fogadta Hemaisz Dzsinaui tunéziai külügyminisztert, a kétoldalú tárgyalásokon szó esett arról a lehetőségről, hogy Oroszország felszerelné a tunéziai különleges egységeket a terrorizmus elleni harchoz.

Rovatok