Index Vakbarát Hírportál

Lövöldözés Belgiumban

2016. március 15., kedd 15:48

A Reuters információ szerint lövések dördültek el Brüsszel egyik külvárosában, írja a BBC. A hírügynökség úgy tudja, hogy egy rendőr könnyen megsérült. A belga legfőbb ügyész szóvivője szerint a rajtaütésen rálőttek a rendőrökre, és legalább két gyanúsított menekül.

Az AFP úgy tudja, hogy a rendőrségi rajtaütésnek köze van a tavaly novemberi párizsi terrortámadásokhoz. A belga rendőrség azóta vadászik az Iszlám Állam (IS) zsoldosaira, akik részt vettek a támadások tervezésében. Tavaly november 13-ban több, egyidejűleg elkövetett támadásban 130-an haltak meg a francia fővárosban.

A belga főváros Forest nevű déli negyedének nagy részét teljesen lezárták a hatóságok, több iskolában meg kellett szakítani a tanítást, a lakosokat pedig arra kérték, hogy ne hagyják el az otthonukat, írja az MTI. A környék felett rendőrségi helikopterek köröznek. Marc-Jean Ghyssels polgármester szerint egyelőre nem tudni, hány elkövető van szökésben.

Az iTélé hírtelevízió arról számolt be, hogy a házkutatást a francia rendőrséggel együttműködve hajtották végre a helyi szervek. Ezt később a belga kormányfő szóvivője és Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter is megerősítette.

A párizsi merényletek elkövetői közül többen is Brüsszelben éltek korábban. Egyes hírek szerint Salah Abdeslam, a november 13-i terrorcselekmények feltételezett főszervezője állítólag a támadásokat követően is húsz napon át bujkált a városban. A szökésben lévő Abdeslamot annak ellenére sem sikerült eddig kézre keríteni, hogy a terrortámadásokat követően Belgium nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellene, mi több, azt sem tudni biztosan, hogy még Európában van-e.

A belga kormány mindent megtesz a rendőrök elleni keddi brüsszeli támadás elkövetőinek kézre kerítéséért - jelentette ki Charles Michel belga kormányfő esti sajtótájékoztatóján, miután megbeszélést folytatott Koen Geens igazságügyi miniszterrel és Jan Jambon belügyminiszterrel. A kormányfő hozzátette, hogy minden lehetséges eszközt megmozgatnak az ismeretlen elkövetők elfogása érdekében, és biztosítják a főváros nyugalmát.

Jan Jambon belügyminiszter elmondta, hogy a négy sérült rendőr közül kettő már elhagyhatta a kórházat. A másik kettőt még megfigyelés alatt tartják, elsősorban az elszenvedett sokk, nem pedig a bevetés során szerzett sérülések súlyossága miatt.

Rovatok