Index Vakbarát Hírportál

Megkezdődött az orosz erők kivonása Szíriából

2016. március 15., kedd 10:33

Az orosz katonai repülőgépek első köteléke elhagyta Szíriát Moszkva által bejelentett részleges csapatkivonás keretében - írja az orosz védelmi minisztérium nyomán az MTI. A Hmejmimből feszállt első kötelék egy Tu-154-es vezérgépből és SzU-34-es bombázókból állt.

A többi repülő is hasonló formációkban fog távozni, élükön Tu-154-es vagy Il-76-os csapat- illetve hadfelszerelést szállító gépekkel. Oroszország határát átlépve a repülőgépek önállóan térnek majd vissza állandó támaszpontjaikra.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn jelentette be: elrendelte, hogy keddtől kezdődjön meg a Szíriában harcoló orosz katonai egységek fő részének kivonása.

A kivonás, melynek ütemezését nem hozták nyilvánosságra, nem érinti a Latakia tartománybeli Hmejmimben lévő orosz légi bázis működését és tartuszi kikötőben működő orosz haditengerészeti létesítmény tevékenységét.

Putyin szerint az öt és fél hónapja megkezdett orosz katonai beavatkozás összességében teljesítette a kitűzött célokat, és a hátramaradó erők feladata a tűzszünet betartásának ellenőrzése lesz. Az orosz elnök egyúttal elrendelte, hogy Oroszország vállaljon intenzívebb szerepet a békefolyamatban a szíriai konfliktus lezárása érdekében. Döntéséről Vlagyimir Putyin moszkvai közlés szerint Bassár el-Aszad szíriai elnökkel "koordinált", és arról Barack Obama amerikai elnököt is tájékoztatta.

Nyugati vezetők a BBC szerint óvatosan üdvözölték a hírt, kiemelve, hogy a fejlemények nyomást gyakorolhatnak a szír kormányra. A konfliktus lezárására irányuló béketárgyalások második napja kezdődik kedden.

A szír elnök bejelentette: az orosz lépés kölcsönös megegyezésen alapult, ezzel igyekezve elejét venni a találgatásnak, hogy az orosz kivonulás a két ország kapcsolatának kihűlését jelentheti.

Az orosz légi csapások tavaly szeptemberben kezdődtek, nagy segítséget nyújtva a kormányerőknek, hogy a felkelőktől jelentős területeket foglaljanak vissza.

Az oroszok azt mondják, nem elégedetlenek Aszaddal

Elképzelhető, hogy Putyin számára vállalhatatlanná vált a szír elnök terve, melyet nemrég egy interjúban úgy fogalmazott meg: egy nap katonai erővel visszafoglal minden területet, amit elvesztett.

Dmitrij Peszkovnak, a Kreml szóvivőjének keddi bejelentése szerint az orosz elnök, mint az orosz fegyveres erők főparancsnoka önállóan döntött a csapatkivonásról, arról más államok vezetőivel nem konzultált. Peszkov cáfolta, hogy az elhatározás hátterében Bassár el-Aszad szíriai elnökkel szembeni elégedetlenség állna, és hogy ezáltal Moszkva nyomást próbálna gyakorolni Damaszkuszra.

A szóvivő bonyolult folyamatnak nevezte a szíriai tűzszünet orosz és amerikai katonák által elvégzett ellenőrzését. Mint mondta, a Kreml most a legfőbb feladatot a szíriai konfliktus Genfben elkezdődött békés rendezésének maximális támogatásában látja. Peszkov kitért annak a kérdésnek a megválaszolása elől, hogy elképzelhető-e az orosz katonai műveletek felújítása Szíriában.

Az AP becslése szerint Oroszország 3-6000 katonát küldhetett Szíriába. Az orosz álláspont szeptember óta az volt, hogy a léi csapások terroriszák ellen irányulnak. A nyugati hatalmak azonban azt kérték számon, hogy az oroszok a kormányerők politikai ellenfeleire csaptak le.

A szíriai hadműveletek során az orosz pilóták több mint 9 ezer bevetésen vettek részt, amelyeknek köszönhetően a RIA Novosztyi hírügynökség szerint sikerült elvágni az Iszlám Állam fő fegyver- és lőszer-utánpótlási útvonalait, valamint a fegyveresek Törökországba irányuló olajszállítmányainak útját. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kedden arról számolt be, hogy a szíriai kormányerők az orosz légierő támogatásával mintegy négyszáz települést, 10 ezer négyzetkilométernyi területet "szabadítottak fel".

Szíriában 2016. február 27. óta fegyvernyugvás lépett életbe, amelyről Oroszország és az Egyesült Államok állapodott meg. A tűzszünet az Iszlám Államra az an-Nuszra Frontra és több más, az ENSZ Biztonsági Tanácsa által terrorszervezetnek minősített csoportra nem terjed ki.

Rovatok