Index Vakbarát Hírportál

A török rendőrség 320 embert vett őrizetbe az ankarai robbantások után

2016. március 16., szerda 17:22 | aznap frissítve

Három nap alatt 320 embert vettek őrizetbe a török hatóságok a vasárnapi 37 halálos áldozatot követelő öngyilkos ankarai robbantásos merénylettel kapcsolatban. A rendvédelmi erők főként a Kurdisztáni Munkáspárthoz (PKK) köthető ügyvédeket, diákokat és politikusokat. Összesen 41 embert előzetes letartóztatásba vettek – idézi a török belügyminisztériumot a Hürriyet török lap.

A rendőrök országszerte több helyen lecsaptak azokra, akikről úgy feltételezik, hogy kapcsolatban állhatnak PKK-hoz köthető terroristákkal. Isztambul egyszerre 16 kerületében, helikopterekkel támogatott akciót hajtottak végre a hatóságok, összesen 20 embert állították elő a hivatalos tájékoztatás szerint.

Az ország délkeleti részén lévő Kahramanmaras tartományban 17 egyetemista diákot vettek őrizetbe a hatóságok. Őket azzal vádolják, hogy a PKK propaganda tevékenységét terjesztették a hallgatótársaik között. Egy hasonló rajtaütésben 10 embert, köztük a kurd Népi Demokratikus Párt több tagjait is előállították a dél-törökországi Manisa tartományban – közölte a helyi rendőrség.

A tömeges előállításokat és letartóztatásokat azután kezdték meg a török hatóságok, hogy vasárnap autóba szerepelt pokolgéppel robbantottak fel egy buszt a fővárosban, Ankarában. A 37 halálos áldozatot követelő merényletet egyetlen terrorszervezet sem vállalta magára, de a rendőrség a PKK-t vádolja az akció elkövetésével. A belügyminisztérium tájékoztatása szerint az elkövető a PKK egyik 24 éves női tagja, Seher Cagla Demir volt. A nyomozók jelenleg vizsgálják, hogy Demirt kik segítették. Török sajtóértesülések szerint a nő egy társával együtt ült abban az autóban, amellyel a buszba hajtottak a robbanás előtt.

Az Anadolu hírügynökség tájékoztatása szerint a merénylethez 300 kilogramm robbanóanyagot használtak. A keverékben TNT, ammónium nitrát és ciklonit maradványait találták meg a szakértők. 

Rovatok