Index Vakbarát Hírportál

Az Iszlám Állam elveszítette területének majd a negyedét

2016. március 16., szerda 18:27

Londoni stratégiai elemzők úgy kalkulálnak, hogy az Iszlám Állam az elmúlt 15 hónapban elvesztette területének 22 százalékát. 

Az - nagy levegő - IHS Jane's globális stratégiai elemző és kockázatértékelő csoport londoni konfliktusfigyelő részlegének szerdán ismertetett tanulmánya szerint tavaly az Iszlám Állam az általa Szíriában és Irakban meghódított területek 14 százalékáról szorult ki, az idén további 8 százaléknyi területet kényszerült feladni.

Amúgy pont Irakban és Szíriában nincs sok értelme a területi veszteségek méricskélésnek, az IS által 2014-re meghódított Magyarországnyi terület jelentős része sivatag. Ezért értelmesebb lenne, ha a Kalifátus fennhatósága alól kikerülő emberek száma, vagy az IS veszteségei lennének a mérvadó számok.

Amúgy a Kalifátus lassan, de biztosan, de tényleg sok fronton visszaszorult. Észak-Szíriában a kurdok ernyőszervezete, a „Szíriai Demokratikus Erők” név alatt futó milícia nem csak a kurd, hanem az attól délre fekvő arab területeket is visszafoglalta az IS-től, és megközelítette Rakkát, illetve Deir ez-Zort. A szíriai kormányerők is aktivizálták magukat, és offenzívába kezdtek Palmüra visszafoglalásáért. Irakban pedig Ramádi után megkezdődött az Eufrátesz szíriai határig tartó szakaszának megtisztítása, és az amerikai vezérkar már Moszul irányába akarja terelni az irakiakat. 

(MTI)

Rovatok