Index Vakbarát Hírportál

A kínai kommunista párt nem foglalkozik a cenzúraellenesekkel

2016. március 16., szerda 19:17 | aznap frissítve

Két héttel azután, hogy a kínai elnök, Hszi Csin-ping az állami médiában azt mondta, „a sajtónak a pártot kell szolgálnia, nem az embereket”, egy az államfő lemondását követelő levél jelent meg a Wuije híroldalon. A lapot az SEEC Media Group, az Alibaba és Hszincsiang–Ujgur Autonóm Terület kormányzósága birtokolja, vagyis a levél belső helyről támadta az elnököt, írja a Washington Post, amely az azóta eltüntetett levél tárolt verzióját is megtalálta.

A március 4-én kelt levelet „a Kommunista Párt hűséges tagjaiként” írták alá a szerzők, akik arra kérik Hszi Csin-pinget, hogy „az ország és az emberek jövője érdekében mondjon le a hatalomról.” Az elnököt azzal vádolják, hogy elhagyta a kollektivista eszmét és a népuralom helyett saját maga és a környezete számára szerezte meg az ország irányítását. Amikor pedig kijelentette, hogy a nép helyett a pártot kell szolgálnia a médiának, megsértette az egész országot.

A cikket sokan megosztották, sőt, kinyomtatott formában is terjedt a nép körében. Egy ismert blogger, Csen Zsiki-ang is megosztotta a levelet azzal a kérdéssel, hogy feltette a kérdést: „mikor változott át a népköztárság pártköztársasággá?”

A levelet néhány órával a megjelenése után törölték a Wuije felületéről. Nem tisztázott, hogy a kínai központi cenzúra tüntette el vagy az oldal szerkesztői.

A névtelen levél óta több más cikk és blogposzt követelte az internetes és a nyomtatott sajtó cenzúrájának eltörlését vagy lazítását. A tekintélyes Kaikszin című lap publicisztikában kelt ki a cenzúrahivatalra, mert az el akarta tüntetni egy sanghaji akadémikussal a szólásszabadságról készített interjúját.

A központi hatalmat mégsem rendítették meg a kritikák, vagy ha igen, azt nem mutatják. Ju Zseng-seng, a kommunista párt egyik vezető politikusa a sajtót ért kritikákról azt mondta, hogy szerinte az újságírók eleve lojálisak a párthoz. Ezt meg is köszönte a sajtómunkásoknak, valamint hálát mondott nekik azért is, mert konstruktív, produktív és inspiráló tájékoztatást adnak a kínai törvényhozásról és politikáról.

„A média megtartotta a helyes politikai irányvonalat és pozitív energiát terjeszt” – tette hozzá Zseng-seng.

Rovatok