Index Vakbarát Hírportál

Ledőlt a legnagyobb ukrajnai Lenin

2016. március 17., csütörtök 21:30

A rendszerváltás után, a Szovjetunió széthullásával nem dőltek azonnal a Lenin-szobrok az utódállamokban. Ukrajnában is csak 2013-ban szúrt szemet a tüntetőknek a bolsevik vezető kijevi szobra. Először festékkel öntötték le a Szvoboda (Szabadság) aktivistái, aztán le is döntötték a belváros szívében. (Az üstökös szerűen 10 százalékig emelkedett párt azóta már kiesett az ukrán parlamentből, bár nem ezért az akciójáért.)

Így ment a kijevi Lenin:

Itt meg egy csomó másik ledőlő Lenin látható 2014 elejéről, aztán az év szeptemberében búcsút intettek a harkovi Lenin-szobornak is.

Ezek után szinte meglepő, hogy Zaporozsjében megmaradt a grandiózus emlékmű. Sőt, a talapzaton még a Gulág-utazásokat érő viccalapanyagként szolgáló lózung is megmaradt, miszerint "Kommunizmus= Szovjethatalom+az ország villamosítása".

A magyarázat azonban épp a szobor méretében volt. A vörös gránit talapzattal együtt a bronz szobor 19,8 méter magas volt, ráadásul erős acélszerkezet tartotta, így egyszerűen kötéllel kibillenteni nem lehetett. Egy éve már nagyon szorgalmazták az ukrán nemzeti érzelmekre hivatkozó erők a szobor eltávolítását, amit viszont sem a városi, sem a megyei vezetés nem támogatott. Még a kulturális örökség részének is nyilvánították az 1964-ben (Lenin halálának 40. évfordulóján) felállított szobrot.

Tavaly tavasszal azonban Ukrajna elfogadta a dekommunizációs törvényt, amely a tiltott szimbólumok eltávolítását írta elő. Zaporozsje városi tanácsa ennek megfelelően idén februárban már határozatot fogadott el Lenin elbontásáról. Kedden felállványozták, törölték a feliratot, szerdán darut vittek oda és levágták a szobrot a talapzatról, csütörtökön pedig le is emelték. Így:

Amúgy ki volt ez a Lenin?

  • 416
    A népbiztosok tanácsának elnöke
  • 276
    Az SZKP főtitkára
  • 168
    A Szovjetunió első elnöke

Rovatok