Index Vakbarát Hírportál

Videón a 15 év kényszermunkát érdemlő mozdulat

2016. március 18., péntek 11:11

Észak-Korea nyilvánosságra hozott egy videofelvételt, amin szerintük az a bűncselekmény látható, amiért letartóztattak, majd 15 évi kényszermunkára ítéltek egy 21 éves amerikai diákot, írja a mashable.com. Döbbenetes, de a felvételen az látszik, ahogy Otto Warmbier leszed a falról egy propagandaplakátot Phenjanban, a Yanggakdo International Hotelben. Állítása szerint csak haza akarta vinni, ereklyeként.

Ahogy arról beszámoltunk, tizenöt évi kényszermunkára ítélték szerdán Észak-Koreában azt az amerikai diákot, aki január elején egy csoporttal turistaúton járt az országban, és államellenes bűncselekmény vádjával letartóztatták.

A 21 éves Otto Warmbier - nem sokkal azelőtt, hogy a turistacsoport elutazott Phenjanból - kihozott egy politikai propagandaplakátot szállodájának abból a részéből, amelyet kizárólag a személyzetnek tartottak fenn. Ez Észak-Koreában államellenes bűntettnek számít.

Warmbier február végén megjelent a helyi sajtó előtt Phenjanban, beismerte államellenes bűnét, és bocsánatért esedezett.

Az ítélet után az Egyesült Államok felszólította Észak-Koreát, hogy engedjék szabadon Warmbiert.

Rovatok