Index Vakbarát Hírportál

Orbán: A legnagyobb veszélyt kibekkeltük

2016. március 18., péntek 17:27

A magyar delegáció szándéka volt, hogy az újabb kori népvándorlás ne törhesse meg a magyar fejlődési pályáját, ez volt a tárgyaláson az alfa és az omega - mondta Orbán Viktor miniszterelnök.

Orbán Viktor azt követően tart sajtótájékoztatót Brüsszelben, hogy megszületett a megegyezés Törökországgal. A megállapodás alapján már vasárnap megkezdődhet azoknak az újonnan Görögországba érkező menedékkérőknek a visszaszállítása török területre, akik nem jogosultak a nemzetközi védelemre.

Az egyezség Ahmed Davutoglu és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke között jött létre, a tagállamok képviselői pedig pénteken rábólintottak.

Orbán szerint már nagy siker volt megelőzőleg, hogy a balkáni útvonalat sikerült lezárni. Ez sikerült a törökökkel való megállapodás nélkül. A törökökre azonban Görögország belső feszültségei miatt volt szükség. Görögországot el is veszíthettük volna a menekült probléma miatt. Ugyanezért Macedóniát is segíteni kell.

A miniszterelnök szerint a megállapodás pénzügyi vonzatát a magyar költségvetés is elbírja. Ez nem lehetett akadály.

Nem lesz kötelező szétosztási elem a megállapodásban, csak önkéntes.

Orbán szerint

a legnagyobb veszélyt kibekkeltük. 

A mostani kudarcot vallott menekültügyi kvótát az új megállapodás nem tartalmazta, ezért a magyar diplomácia is fújhat egyet, nem kellett egy igent és egy nemet mondani - jelentette ki a magyar miniszterelnök. Hétfőn folytatódnak a menekültügyi rendszerről szóló tárgyalások. Számít rá, hogy további sikereket érhet el a magyar diplomácia, ahogy péntek délután is.

Az alternatív menekültútvonalak valószínűleg nem érintik majd Magyarországot, és a menekültek nem Románia felé fognak kerülni - vélekedett Orbán, de hozzátette, hogy a készültség azért csak maradjon érvényben. A miniszterelnök szerint a tengeri útvonal, első sorban Líbia jöhet szóba, erre kell ez uniónak figyelni.

Nem hivatalosan arról is megállapodtak, hogy Görögországnak ne egyedül kelljen szembeszállni a helyzettel. A segítségnyújtási akció végrehajtásáról, lebonyolításáról is született egy non paper magállapodás, ez alapján indul vasárnaptól a közös akció görög földön.

Arra a kérdésre, hogy Magyarország mivel járul hozzá a görögországi akcióhoz, azt mondta, a V4-ek közötti megállapodástól függ majd.

Orbán szerint nincs baj a tárgyalások hangnemével, mert vannak témák, amelyek nem lágy hangnemet igényelnek. Az ilyen kihívások férfiasabb, sprődebb, keményebb hangneme sem ellentétes az uniós alapelveivel.

"Az unió jól vizsgázott a mai napon" - szögezte le Orbán. De azt is hozzátette:

Az öndicséret büdös dolog, de végül mégis csak az történt, amit mi már régóta mondunk.

Rovatok