Index Vakbarát Hírportál

Öt orosz katonát ölt meg az Iszlám Állam

2016. március 18., péntek 14:54

Öt orosz katonát ölt meg a szíriai Palmüra közelében lezajlott harcok során az Iszlám Állam saját pénteki közlése szerint - írja az MTI. Az Iszlám Állam közleménye kifejtette, hogy a "kalifátus katonái" az oroszokon kívül a szíriai hadsereg hat katonáját, valamint a Hezbollah libanoni síita milícia számos tagját megölték.

Az összecsapások időpontját a szervezet nem pontosította. A szélsőségesekhez köthető, Aamak nevű internetes oldal szerint orosz katonák szerdán indítottak támadást az ISIS ellen a Palmürától nyugatra fekvő Kaszr al-Halabat közelében. Ezt a támadást szélsőségesek meghiúsították és négy katonát megöltek a honlap beszámolója szerint. Egy nappal később Dava közelében egy orosz katonai tanácsadót öltek meg a dzsihadisták. A weboldalon egy videofelvételt is közzétettek, amin a tanácsadó holtteste, a dzsihadisták által lefoglalt fegyverek és egy sisak látható.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szíriai emigráns csoport az orosz erők jelenlétét megerősítette Palmüra közelében, a katonák halálát nem.

Az orosz védelmi minisztérium nem kommentálta az Iszlám Állam közlését.

A világörökség részét képező ókori romvárost, Palmürát tavaly májusban foglalta el az Iszlám Állam. Március elején a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erők offenzívát indítottak a dzsihadisták ellen a térségben, és a szélsőségesek komoly veszteségeket szenvedtek el a hadseregtől.

 

Rovatok