Index Vakbarát Hírportál

Lezuhant egy repülőgép Oroszországban, külföldi áldozatok is vannak

2016. március 19., szombat 06:42 | aznap frissítve

Cikkünk folyamatosan frissül.

Szombatra virradóan lezuhant egy repülőgép Dél-Oroszországban, amint Rosztov-na-Donu repülőterén landolni készült. A balesetben a gépen lévő minden személy életét vesztette a hírügynökségi jelentések szerint. A gépen 55 utas és hétfőnyi személyzet tartózkodott. A katasztrófát senki sem élte túl. Az egyesült arab emírségekbeli légitársaság Facebook-oldalán közzétett lista szerint az utasok között 44 orosz, nyolc ukrán, két indiai és egy üzbég állampolgár volt, többségükben turisták.

A orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma délelőtt közzétette honlapján az utasok és a személyzet névsorát. A cirillbetűs listán magyar név nem szerepel. Közben a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) az MTI érdeklődésére hivatalosan is megerősítette, hogy az orosz polgári, vészhelyzeti és katasztrófavédelmi minisztérium hivatalos tájékoztatása szerint a lezuhant Flydubai Boeing-737-800 gépen nem utazott magyar állampolgár. 

A gép a Rosztov-na-Donu környékén tomboló viharos időjárás miatt mintegy két órán át körözött a repülőtér légterében, és erős oldalszélben másodszorra kísérelte meg a landolást, amikor helyi idő szerint 3.42-kor mintegy 250 méterrel a leszállópálya előtt a földnek csapódott. A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján a pilóta hibázhatott, vagy a gép meghibásodása vezethetett a katasztrófához.  Vaszilij Golubjov, a Rosztovi terület kormányzója szerint a katasztrófát feltehetően a szinte hurrikán erejű széllökések okozták. 

via GIPHY

A kormányzó szavait alátámasztja az az RT orosz tévében bemutatott biztonságikamera-felvétel is, amelyen látszik, hogy a heves szélben második leszállási kísérletet tévő gép még a leszállópálya előtt a földnek csapódik, majd lángok és szikrák csapnak a magasba.

A TASZSZ orosz hírügynökség szerint szombat hajnalra viharveszélyt jelzett a meteorológiai szolgálat a Rosztovi területre, így lehetséges, hogy az erős szél és a zuhogó eső okozta rossz látási viszonyok miatt zuhant le a gép. A hatóságok ugyanakkor nem zárják ki az emberi hiba lehetőségét sem.  "Az időjárási viszonyok borzalmasak voltak, a gépünk félelmetesen rázkódott" - mondta el a LifeNews orosz televíziónak egy utas, akinek járata az átirányítás miatt Krasznodarban szállt le, még a FlyDubai gépének lezuhanása előtt.

Mivel a katasztrófa okainak a feltárása és az utasok kilétének a tisztázása még folyamatban van, az információk egyelőre szinte percről percre változnak. Van olyan jelentés is, amely szerint a személyzet 7 főből állt, a gépen összesen 62 ember tartózkodott, közülük a külföldiek száma 12 volt.

A mentés jelenleg is folyik, több mint 700 ember dolgozik a továbbra is viharos szélben, és az esőben. Ráadásul holnapra is nagyon erős szelet jeleznek, ami elérheti akár az óránkénti 100 kilométert is. A gép lezuhanásának ügyében nemzetközi vizsgálat indul, a   Rosztov-na-Donu repülőterét a rendkívüli helyzet miatt két napra lezárták.

 Az Emirates cég leányvállalataként 2008-ban elindított FlyDubai fapados légitársaság erős növekedést produkált 2014-ig. Jelentős balesete korábban nem volt. Ötven Boeing 737-es gépből álló flottájával 90 olyan járatot működtet, amely Dubajtól legalább hatórányi utat teljesít.

Rovatok