Index Vakbarát Hírportál

Kösz, Obama: Kubában is lehet már Airbnb-ben aludni

2016. március 20., vasárnap 18:54

A sharing economy, azaz a közösségi, megosztáson alapuló gazdaság egyik prominens alakja, és egyben a budapesti albérletárak felverője az Airbnb nevű cég, amin keresztül az ember kiadhatja a lakását illetve kivehet szálláshelyeket, normális esetben kedvezőbb áron, mint egy szállodai szobát, bár érheti meglepetés az embert. 

A szolgáltatás a világ nagyon sok országában működött eddig is, de például Kubában nem, mert az országgal szembeni embargók nem tették lehetővé amerikai vállalatoknak (sem), hogy ott tevékenykedjenek. Ennek mától vége: az éppen Kubában turnézó Barack Obama amerikai elnök rendkívüli engedélyt bocsátott ki a San Franciscóban alapított és a mai napig ott működő cégnek. Az Airbnb az első amerikai cég, ami az Obama és Raul Castro között 2014 decemberében aláírt államközti  megállapodás óta bemerészkedett az országba.

A kereslet egyébként óriási: az Airbnbn szerint a kubai szálláshelyek iránt napi szinten több százan érdeklődtek. Nem mintha nem lett volna szállás az országban elég, csak éppen a szállodák állami kézben vannak, és az amerikai turisták igencsak ódzkodtak attól, hogy a kommunista rezsim vizslató tekintetétől kísérve feküdjenek le aludni. Nem mellesleg ezen a téren is változás következik, Obama látogatása alatt jelentették be, hogy a Starwood Hotels cég három kubai szállodát is átvesz, ezzel az első amerikai vendéglátóipari vállalkozás lett az országban azóta, hogy Fidel Castro 1959-ben magához ragadta a hatalmat.

Az Airbnb szerint a turisták április 2 után már foglalhatják is le a szálláshelyeket. Magánházaknál eddig is lehetett Kubában szállást találni,  a mienkhez hasonló Zimmer Frei-rendszer bizonyos mértékig egész jól működött, de nem nagyon lehetett online vagy bankkártyával fizetni, sok készpénzzel pedig nem minden havannai kerületben tanácsos mászkálni. 

Rovatok