Index Vakbarát Hírportál

Letartóztatások voltak Kubában Obama érkezése előtt

2016. március 20., vasárnap 22:12

Több tucatnyi ellenzéki nőt vettek őrizetbe a kubai hatóságok vasárnap, mindössze néhány órával Barack Obama amerikai elnök történelmi látogatása előtt.

Az Asszonyok fehérben - a politikai elítéltek édesanyjait és feleségeit tömörítő - mozgalom aktivistáit egy havannai tiltakozáson fogták el. A demonstráció résztvevői arra szólították fel a kubai kormányzatot, hogy fordítson nagyobb figyelmet az emberi jogokra. A mozgalom tagjai minden vasárnap felvonulnak Havanna utcáin, és legtöbbjüket az akció befejeztével elvezeti a rendőrség. Ez történt vasárnap is.

A hatóságok nem nyilatkoztak az őrizetbe vétel okairól. Néhány órával később rendszerint elengedik az aktivistákat.

Az elfogottak között volt Berta Soler, a mozgalom vezetője is, akit 2005-ben az Európai Parlament Szaharov-díjjal tüntetett ki. Az asszony is meghívást kapott a Fehér Háztól arra a találkozóra, amelyen a tervek szerint Obama a kubai civil társadalom képviselőivel találkozik. Az AFP francia hírügynökségnek Soler mindenesetre úgy nyilatkozott, egyelőre nem döntött arról, elmegy-e a beszélgetésre. Az Asszonyok fehérben vezetője arra emlékeztetett, hogy Obama korábban kijelentette, csak akkor utazik Kubába, ha előrelépéseket tapasztal az emberi jogok terén, Soler szerint azonban jelenleg nem ez a helyzet.

Közben Obama elindult Washingtonból a szigetországba, gépe, az Air Force One este tíz óra körül le is szállt Havannában. Az amerikai elnök március 22-ig marad Kubában, hogy mandátuma lejárta előtt biztosítsa a hidegháború óta fagyos viszonyban álló szigetország és az Egyesült Államok között tavaly decemberben kezdődött enyhülés tartósságát. Az 1959-es kubai forradalom győzelme óta Obama lesz az első hivatalban lévő amerikai elnök, aki a kommunista országba utazik.

Rovatok