Index Vakbarát Hírportál

Előreszaladt a sajtó Szavcsenko elítélésével

2016. március 21., hétfő 10:38

Egyelőre várni kell arra, hogy az orosz bíróság Nagyija Szavcsenkót bűnösnek találja két orosz újságíró kelet-ukrajnai meggyilkolásában. Az orosz sajtóra hivatkozva már híre ment, hogy az ukrán katonanőt elítélték – ennek alapján az Index is azt írta korábban, hogy Szavcsenkót bűnösnek mondta ki a bíróság – ám kiderült: a teremben ülő újságírók egyszerűen az ítéletnek gondolták, amikor a bírónő ismertette az ügyészség álláspontját.

A vád szerint az ukrán hadsereg hivatásos tisztje csoportosan, előre megfontolt szándékkal végzett az áldozatokkal a kelet-ukrán szakadárok vezetése alatt álló Luganszk közelben – írta az Unian.ua.

Az ítélet felolvasása várhatóan két napig is eltarthat, egyelőre nem tudni, hogy milyen büntetést kaphat a 34 éves pilótanő – pontosabban Szu-24-es vadászbombázóra és Mi-24 helikopterre egyetemi képesítést szerzett navigátor.

Az ügyészség 23 év börtönt kért rá.

Szavcsenko visszautasítja a vádakat, a védelem szerint már néhány órával azelőtt fogságba került a sebesültek frontvonalról való kiszállításában részt vevő tiszt, hogy a két újságíróval aknatűz végzett volna a szakadárok által képviselt Luganszki Népköztársaság (LNR) egyik ellenőrző pontján, 2014 június 17-én. A vád szerint Szavcsenko adta meg a nehéztüzérségnek a koordinátákat, noha tudta, hogy a célponton civilek is tartózkodnak.

Azért is elítélhetik, hogy átcipelték

A 21 hónapja őrizetben lévő Szavcsenko helyzete azért is különleges, mert története az egyik legegyértelműbb bizonyítéka lehet annak, hogy a fegyveres szakadárokat Moszkva közvetlenül is támogatta. (Az orosz fél visszautasítja, hogy katonái részt vettek volna a harcokban, ahogyan azt is, hogy fegyvereket szállított volna Kelet-Ukrajnába, például azt a légvédelmi rendszert, amellyel feltételezések szerint a szakadárok – vélhetően tévedésből – megsemmisítették az Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó utasszállítót, fedélzetén 298 emberrel, 2014 július 17-én.)

Szavcsenko elmondása szerint elfogása után Luganszkba vitték a szakadárok, majd átadták az orosz félnek, így került akarata ellenére az oroszországi Voronyezsbe.

A Szavcsenko felett ítélkező donyecki bíróság – az orosz oldalon lévő határmenti város nem azonos az ukrajnai, szintén kelet-ukrán szakadárok irányítása alatt álló nehézipari központtal, az egykor egymilliós Donyeckkel – azonban ezt a történetet könnyen lehet, hogy nem fogadja el, hitelt adva az orosz verziónak, amely szerint Szavcsenko maga lépte át a határt, magát menekültnek álcázva. (Ellenkező esetben felvetődik, hogyan is került Szavcsenko orosz területre.)

Ebből következően a katonanőt tiltott határátlépésért is elítéhetik.

Moszkva már cserélne is

Szavcsenko és védelme korábban már jelezte, hogy nem fog fellebbezni – eleve nem tartva jogszerűnek az ellene zajló eljárást. Igaz, ezt az ügyészség megteheti, ha nem tartaná elégségesnek a kiszabott büntetést. Ha ez elmarad, akkor az ítélet április 1-jén jogerőre emelkedhet.

Az orosz elnök megbízottja, az Emberi Jogok Tanácsának vezetője már szerdán közölte: az ítélet jogerőre emelkedése utat nyithat annak, hogy a minszki megállapodásnak megfelelően kezdeményezzék a fogolycserét – írta a Radio Szvoboda. Mihail Fedotov arról nem beszélt, hogy az orosz fél kit szeretne visszakapni Ukrajnából.

Tavaly októberben azonban állítólag már volt egy félbeszakadt cserekísérlet. Erről akkor az orosz külső elhárítás (GRU) Kijevben elfogott két tagjának ügyvédje beszélt, így kézenfekvő, hogy Fedotov az ő cseréjükre utalt.

Rovatok