Index Vakbarát Hírportál

Háborús bűnös a Kongói DK volt alelnöke

2016. március 21., hétfő 19:32

Bűnösnek találta a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) Jean-Pierre Bembát. A Kongói Demokratikus Köztársaság 2003-2006 között egyik alelnöki posztját betöltő politikust a katonái által elkövetett bűncselekmények miatt vonták felelősségre.

Bemba a Kongói Felszabadítási Mozgalom (MLC) vezetőjeként – miután országában a győztes oldalra került a polgárháború után – 2003-ban katonákat küldött a Közép-Afrikai Köztársaság elnökének kérésére, hogy leverjék az ellene zajló puccsot. A katonák azonban civilek elleni gyilkosságokat, és tömeges nemi erőszakot követtek el.

A bíróságon több áldozat is részletesen beszámolt az őket ért támadásokról. Ez volt az első alkalom, hogy az ICC kifejezetten fegyverként fogta fel a nemi erőszakot és először fordult elő, hogy ezért felelősségre vonták nem csak az elkövetőt, de felettesét is, aki nem tett semmit a tömeges erőszak ellen.

„Az ítélet világossá teszi, hogy a parancsnokok felelősek az irányításuk alatt lévő erőkért” – idézte a BBC az ICC főügyészét, Fatou Bensoudát.

Bemba védői arra hivatkoztak, hogy a politikus által küldött erők Közép-Afrikába érve már nem voltak a Kongói DK-ban lévő alelnök irányítása alatt, ezt azonban a bíróság nem fogadta el. Az MLC erői öt hónapon át randalíroztak az északi szomszédban.

Bemba 2006-ban alulmaradt az elnökválasztáson, de egy évvel később tagja lett a törvényhozásnak. 2008-ban vették őrizetbe Brüsszelben, pere 2010-ben kezdődött a 2002-ben létrehozott ICC-nél.

Rovatok